Стоян Братоев: В следващите няколко месеца ще бъде пусната третата линия на метрото

Вече сме на етап приключване на строителните дейности по третата линия на метрото. Две от станциите са завършени още на 5 октомври. Това заяви инж. Стоян Братоев, директор на Столичния метрополитен, по БНТ. В следващите 10-ина дни ще приключи изцяло строителството. По думите му крайният срок за изпитанията е 9 месеца, след като е осигурен достъп на фирмата изпълнител, а това е станало факт през лятото.

"Остават единствено изпитанията, няколко месеца ще продължи този процес, тъй като става въпрос за нов тип автоматика, нов тип системи за управление, тук са 8. Не може да се прави компромис със сигурността. Остава малко, финалът вече се вижда", каза Братоев.

Това е много работа по вкарване на информация, трябва да се въведе в софтуера на всяка една система, метър по метър по цялото трасе, след това да се провери и коригира, ако трябва, добави той.

През лятото на 2020 г. ще бъдат пуснати и 4-те станции в посока "Овча купел".

"Паралелно с това подготвяме следващите два етапа, имаме вече готови проекти за продължението по "Владимир Вазов" до жк "Левски", до дни ще обявим тръжната процедура за избор на изпълнители, за да може да вървят процедурите. Вървят процедури по регулационни планове за направлението "Слатина", също предстои пролетта на следващата година да се обяви тръжна процедура, за да може от 2021 г. да започне строителството и на тези участъци", обясни шефът на Метрополитен.

Коментари

Задължително поле