Бременна съм. Какво да правя с котката

Бебетата нямат моторните умения да се справят с контакт на четири очи с котката. Трябва да ги наблюдавате. 

Не изхвърляйте котката, тя не би ви изхвърлила, ако забременее

Появата на бебето не означава, че трябва да биете шута на котката. Тя също е ваше „дете“ или поне член от семейството. Не е нужно да миете ръце като откачени и да се тревожите, че бебето, сакън, е налапало ухото на животното. Вероятно вече сте забелязали, че котешките косми са част от микроклимата в дома ви. Всъщност наличието на котка, докато детето расте, води до намаляване на опасността от развитие на алергии. Доказано е научно. 

Токсоплазмозата 

Тя е гнусен паразит, който предизвиква тежки малформации в плода. Но само АКО бъдещата майка се зарази ПО ВРЕМЕ на бременността. Ако сте я прекарали в миналото, имунитетът е доживотен и антителата пазят не само нас, но и плода. В случай че нямате антитела, не се тревожете. Само 3% в света са се заразили с токсоплазмоза от котки. Останалите - с пипане или консумиране на сурово месо или замърсени зеленчуци. Ето какво пише ветеринарният лекар д-р Бобадова: „Котката е изключително чистоплътно животно и затова заразяване при галене, гушкане и т.н почти не съществува. Опасност би била само външна котка. Такива просто не пипайте. Най-сериозен източник на зараза по статистика е суровоядството. Заразяване може да се получи и ако предпочитате месото алангле, ако пиете сурово козе мляко и дори докато готвите сурово месо, ако случайно си близнете ръката.“ 

Той трябва да чисти тоалетната

Бременната жена не сменя тоалетната на котката у дома! Това също е съвет на д-р Бобадова. Почистването трябва да е всеки ден. Не хранете котката със сурово месо, органи, каквото и да е. Винаги покривайте кофите с отпадъци у дома.

Миропомазвате ли с броудлайн?

Абсолютно важно е в този момент да правите вътрешно и външно обезпаразитяване ВСЕКИ МЕСЕЦ. Разбира се, не е нужно да миропомазвате точно с броудлайн – използвайте препарата, с който сте свикнали. Не си правете тънката сметка, че котката не излиза и затова няма как да хване паразити. Има! Благодарение на вас, които ходите навън. Това може да стане, дори и да спазвате зверска хигиена. 

Добрата подготовка

Подготовката е ключът към мирното съвместно съществуване на котката с бебето. На първо място – вкарвайте постепенно новите вещи на бебето. Което можете, изпирайте, за да й мирише на останалите неща в дома. Оставяйте я да разглежда нещата, да свикне с тях и с обстановката. Нека появата на новия член на семейството да не е свързан с голяма суетня, шетня и вайкащи се и притичващи баби. Има едно нещо, което всяка котка ненавижда, и то е драстичната промяна на режима й. 

Първи срещи 

При първата среща с детето котката може да се притесни. Не я насилвайте. Оставете я сама да се приближи и да подуши пришълеца. За всеки случай не оставяйте котката сама с новороденото, дори и да е съвсем кротичка. По-късно между любимите ви същества ще се появят хармонични отношения. Обикновено те се състоят в това че котката ближе бебето по косичката, а то я дърпа за ушите и опашката, но на първо време трябва да сте бдителни.

Агресията се лекува с игра

Ако се страхувате от агресия, има  няколко неща, които бихте могли да направите. Едно от тях е всекидневно да играете с котката. Точно така! Това е едно от най-важните неща, които стопанинът трябва да осигури на животното си, наравно с храната и водата. Ето защо: ако котката е прекалено буйна, тя има нужда да изразходва енергията си. Единственият конструктивен начин за това е да я изтощите с игра.  

Котифициране 

Това е нещо, което трябва да направите, преди да се появи детето. За да се чувства спокойна и в детската стая, а и за да не узурпира креватчето на бебето, котифицирайте дома си. Това е термин, въведен от котешкия психолог Джаксън Галакси. „Котката е единственото същество в дома ни, което не ходи единствено по земята - възползвайте се, - призовава той.  -  Осигурете наблюдателница на котката си.“ Сложете котешко дърво, рафтове по стените, нека да има „магистрала“, по която котката да може да търчи, без да се налага да стъпва на земята. Нека да има възможност да следи от високо какво се случва в детската стая.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл