Британецът, оцелял след отравяне с "Новичок": Полицията ме държи в неведение за случилото се

Чарли Роули (вдясно), който бе поразен от отровното вещество и Доун Стърджис, който почина през юли.

Британецът Чарли Роули, който през юни м.г. беше отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок" , в британският град Еймсбър разкри, че властите до ден днешен не са му разкрили какво е станало с него и с приятелката му, която почина в следствие на отравянето.

Пред в. "Гардиън" Роули призна, че след инцидента има сериозни здравословни и емоционални проблеми. Чарли има увредено зрение, както и проблеми с баланса и имунната система. Той не може да спи, тъй като все още си спомня ужаса, който е преживял.

"Имам усещане, че полицията ни държи в неведение за случилото се. Искам да разбера истината. Никой не ми дава отговори", казва Роули пред изданието.

46-годишният британец намери шишенце от парфюм, хвърлено в кофа за боклук в град Солсбъри е през 2018г. 4 месеца по-рано там с "Новичок" бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Роули дал шишенцето с парфюм на приятелката си Даун Стърджис. В резултат на това двамата се отровиха, а Стърджис почина.

Британецът иска отговори относно това как отровата се е появила в Солбъри и по тази причина преди време се е срещнал с посланика на Русия в Лондон Александър Яковенко. Роули твърди, че по време на срещата Яковенко е обвинил САЩ и Чехия за нападението с "Новичок" срещу Сергей Скрипал. Чарли обаче не вярва на думите му и иска да отиде в Русия, за да получи отговори: "Искам да погледна руснаците в очите и да изслушам глупостите им. Дължа го на Даун. Готов съм да изслушам всяка версия без да правя прибързани заключения".

Роули за първи път разясни мистерията около отравянето си. Той наистина е извадил шишенцето с парфюм от специална кофа за боклук в Солсбъри, в която хората хвърляли предмети, които могат да бъдат използвани от хора в нужда или за благотворителност. "Спомням си, че това шишенце ми направи впечатление и го прибрах в джоба си. После съвсем забравих за него", казва Роули.

На 29 юни Чарли и приятелката му Даун правят купон в дома им. На следващата сутрин Роули открил парфюма в джоба си и решил да го даде на Даун без никаква специална причина. Тогава Стърджис пръснала малко от парфюма на китката си. "Спомням си че малко след това ми каза, че се чувства странно. 10 минути по-късно я намерих да лежи във ваната.

Стърджис с е закарана в болница в Солсбъри. Когато Роули се приготвял вкъщи, за да тръгне към лечебното заведение той също се почувствал зле и следващото, което помни е, че се е събудил в болнично легло. Паметта на Чарли била толкова силно засегната от отровата, че полицията трябвало да му разкаже какво се е случило.

И до ден днешен Роули се пита какво точно се е случило. "Откъде се появи това шишенце, Руснаците ли са го направили? Дали е същото, използвано и при Скрипал" Никой не казва нищо", споделя той пред "Гардиън". Британецът предупреждава сънародниците си, че отровата все още може да се намира някъде из района на Солсбъри без никой да подозира.

Коментари

Задължително поле