Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс: Споделям разочарованието на Борисов от отразяването на убийството на Виктория Маринова в международните медии

Британският посланик у нас Ема Хопкинс. Снимка: Пламен Стоименов.

Винаги има неточности наред с много отговорната журналистика, отговори дипломатът на въпрос за клеветите срещу България в Би Би Си

"Вчера получихме много полезна и актуална информация от премиера Борисов за разследването на бруталното убийство на госпожа Маринова. Той сподели стъпките, предприети от полицията и доказателствата, събрани включително със съдебно-медицински средства", каза британският посланик Ема Хопкинс пред Нова телевизия.

"Премиерът сподели, че е разочарован от начина, по който беше отразен случаят в международните медии. И аз споделям това негово разочарование, защото за няколко дни полицията събра изключително много доказателства, успяха да издадат европейска заповед за арест до Германия и всяка една европейска служба трябва да се гордее с такива резултати", каза Хопкинс. "И аз напълно съчувствам на премиера за негово разочарование. Той се чувства все едно България е предадена в медиите и че много прибързани изводи са извлечени от обстоятелствата около това убийство", обясни тя.

"Винаги има неточности при отразяването наред с много отговорната журналистика", отговори Хопкинс на въпрос за отразяването на случая от страна на Би Би Си.

В материал по темата от 8 октомври британската обществена медия писа, че Виктория Маринова е "третият "високопоставен журналист", убит в ЕС през последната година. В дописката все пак беше отбелязано, че не е известно дали убийството е свързано с работата й в местната телевизия TVN.

"Нашата преса е свободна. Нашите политици не винаги харесват това, което медиите казват, но е важно журналистът да си свърши работата професионално, да провери фактите и да има основателни заключения", заяви Ема Хопкинс.

Вчера, след като фактите за разкритото престъпление вече бяха съобщени от властите, Би Би Си публикува коментарен материал, в който се посочва, че убийството на Виктория Маринова поставило на преден план дебата около медийната свобода и че по случая в български медии се тиражирали различни версии.

"Разбира се, свободната преса е свободна да каже каквото си иска. Но по отношение на причинените неприятности в случая, проследявайки събитията в Солсбъри с нападението с нервнопаралитичния газ, при изясняване на обстоятелствата, имаше разпространени версии, че Тереза Мей лично го е извършила, че тъщата на Скрипал го е извършила. Така че винаги има такъв елемент при медийното отразяване", даде примери посланичката.

"Предвид това, което се случи в последните няколко години, значението на медийната свобода, този възход на фалшивите новини, много сериозните посегателства срещу журналисти по цял свят, понякога се получава такъв истеричен отзвук при липсата на надлежно разследване за установяване на връзките", обясни Хопкинс.

"При всички случаи ужасяващо беше на места отразяването на този случай. Защото това, което не чухме, е че всъщност е едно брутално сексуално престъпление срещу жена. Голяма част от професионалното ми развитие е била в областта на борбата с насилието и не се чу да се говори толкова много за случаите на насилие срещу жени - как обществото реагира и в Европа като цяло как се реагира", каза още Ема Хопкинс.

 

 

Коментари

Задължително поле