Британските власти ни връщат габровец, осъден за притежание и употреба на дрога

Снимка: Архив

Български гражданин, обявен за международно издирване с ЕЗА, ще ни бъде предаден от британските съдебни власти, по искане на Районна прокуратура – Габрово.

Д. К. е обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 2 октомври миналата година от Районна прокуратура – Габрово.

Спрямо него има влязла в сила присъда, която следва да изтърпи. Осъден е за това, че на 19 октомври 2017 г. управлявал лек автомобил след употреба на канабис на една година лишаване от свобода при строг режим и глоба в размер на 500 лв. и е лишен да управлява МПС за срок от една година. Със същата присъда спрямо Д.К., на основание чл. 68, ал 1 от НК, е приведено в изпълнение и отложеното му наказание по присъда на Окръжен съд Габрово – две години лишаване от свобода при строг режим. Наложеното наказание е за това, че 10 март 2015 г. държал в колата си 4,226 грама коноп на стойност 25.35 лв. и разпространявал на публични места в града дрогата.

След отклоняването си от правосъдие в България, Д.К. е установен на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, където е задържан. В изпълнение на издадената европейска заповед за арест на Района прокуратура – Габрово, издирваното лице ще бъде предадено на българските съдебни власти, за изтърпяване на наложеното му наказание лишаване от свобода.

Коментари

Задължително поле