Британските университети са пред катастрофа без ясен план за Брекзит

Заместник-ректорът на Университета „Уоруик“ казва, че е необходима сигурност по отношение на правата на гражданите на ЕС

Британските университети са изправени пред бедствие в идните няколко седмици, ако правителството не изясни плановете си след Брекзит, относно правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство. Това предупреди водещ зам-ректор от университета „Уоруик“. Проф. Стюарт Крофт казва в интервю за „Гардиън“, че не знае какво да прави, ако до края на годината няма яснота по споразумението за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС. институциите се нуждаят от сигурност, касаеща правата за пребиваване на Острова, за да се избегнат проблеми с персонала на всички нива, ако той реши да напусне.

„Много организации, не само университетите, смятат, че ще настъпи момент, когато или ще има някаква форма на споразумение или няма да има такава вероятност. И ако „споразумението не е факт – то може стане ясно през декември, или четири седмици след това, но тогава хората ще започнат да правят някои важни решения за бъдещето си „, смята Крофт.

„За всички нас, в различните организации, това може да бъде наистина, много неудобно. А четири седмици наистина не е много дълго време. Ние задължително се нуждаем от ясно споразумение.

„ Не мога да си представя как така се е случи, че вотът за излизане от ЕС се превърна във вот за напускане на от без план за бъдещето. Това предполага травмиращо въздействие не само върху отделните индивиди, но и върху нашите институции“, казва още Крофт.

Понастоящем в „Уоруик“ работят около 800 души - граждани на ЕС, от общо 6 500 души, които, според Крофт, не са само професори и старши изследователи и чието заминаване би навредило на университета.

„Имаме много хора – и ние искаме всичките те да останат - хора, които работят във всички отдели на институцията. Имаме прочути професори, които правят много важни неща, но имаме много хора се грижат за обслужването и всички те като цяло са наистина важни.

„Цялата идея, че тези организации като нашата могат да се третират по този начин, е абсолютно странна и всъщност доста неразумна“, смята професор Крофт.

Строгото му предупреждение в отговор на тенденцията всички университетите в Обединеното кралство неохотно да изготвят планове за справяне с евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и не са в състояние да гледат адекватно напред, поради липсата на достатъчно информация от страна на правителството.

Университетът „Уоруик“, заедно с много други британски висши учебни заведения, предоставя правни съвети на свои служители, граждани на ЕС, които желаят да кандидатстват за британско гражданство, но Крофт казва че самият той е обезнадежден.

„Това е едно от нещата, които считам за най-болезнени за всички нас. Имаме персонал от различни националности. И сме наистина доволни да работим с тези националности. И аз наистина се чувствам неудобно да бъда част от проект“, за да им кажа в определен момент „Вие може да сте италианец, но всъщност сега трябва да станете британец. Това ще бъде много болезнено ако се случи“

Професор Крофт и колегите му, заместник-ректори, заедно с други членове на обединението на британските изследователски университети „Russell“, както и лобистката конвенция на ВУЗ-овете на Острова са провели след референдума от миналата година, поредица от разговори с министри, но казват, че са получили много малко в отговор.

„Любезности и обещания не липсват, но не водят до нещо конкретно. Нищо не е направено. В известен смисъл не е имало значителен прогрес в продължение на 18 месеца по тези големи въпроси. Имаше много подробности, но големите основни проблеми все още не са разрешени“, каза Крофт.

Според университетското обединение „Russell“, въпросът с националностите от ЕС е един от приоритетните, който трябва да бъде включен в споразумението за Брекзит, тъй като в университетите на групата са наети около 25 000 служители от ЕС, и те са „необходими за да поддържат тези академични институции на ниво от световна класа“.

„Ние ги оценяваме много високо и искаме те да останат, но в момента те спешно се нуждаят от солидна подкрепа за бъдещето им“, каза представител на обединението преди миналата седмица.

Единственият напредък след вота за „Брекзит“ бе изказването от министъра на финансите Филип Хамънд, че той гарантира субсидиите за научните изследвания на университетите, които са идвали ЕС ще бъдат заменени с такива от британското правителство.

„Това ми прилича на халосен изстрел“, казва Крофт, който твърди, че подобни гаранции са необходими и в други области, като европейската програма за обмен на студенти „Еразмус“.

Академичната

гордост

Извеждането на Великобритания от ЕС може да лиши университетите от 400 млн. британски лири (447 млн. евро) годишно във вид на такси за обучение от студентите от другите европейски държави, които в момента наброяват над 60 хиляди учащи. В допълнение към това, университетите ще губят приблизително 500 млн. лири (558 млн. евро) годишно, достъпни през фондовете на ЕС, след като Великобритания излезе от съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи