Британският парламент прие закона за Брекзит, но без поправки за правата на гражданите на ЕС

Горната камара на британския парламент (Камарата на лордовете) е дала окончателно одобрение на проектозакона, даващ право на министър-председателя Тереза Мей да съобщи на лидерите на ЕС намерението на Великобритания да напусне ЕС след референдума от миналата година. Сега кралица Елизабет II трябва да изрази кралско съгласие той да стане закон, което ще стане най-вероятно във вторник, съобщават световните агенции.

Британските депутати са отхвърлили предложените от лордовете изменения в проектозакона за Брекзит, предвиждащи гаранции на правата на европейските граждани в страната преди началото на преговорите по Брекзит, пише The Independent.

Предложеното от лордовете изменение предполагаше правителството да публикува предложения за гарантиране на правата на европейските граждани преди механизма по напускането от ЕС да бъде стартиран бе гласувано с 335 срещу 287 гласа. Говорейки пред парламента преди гласуването министърът по въпросите свързани с Брекзит в сянка Кейр Стармър заяви, че защитата на правата на гражданите в ЕС е „въпрос на принципи“, а отхвърлянето на измененията е „пазарене“.

Министърът на въпросите свързани с Брекзит Дейвид Дейвис предрече, че Великобритания ще постигне „гладко“ споразумение със страните членки на ЕС относно единия милион британци живеещи в тях и 3,2-та милиона европейски граждани живеещи във Великобритания.

Сега премиерът Тереза Мей може да задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС.

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че кабинетът на Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор до края на март.

В същото време обаче министър-председателят Тереза Мей се готви да отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън за референдум за независимост на Шотландия в навечерието на излизането на Великобритания от Европейския съюз:

Според премиера моментът за това е напълно неприемлив. Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим, каза източник от британското правителство, цитиран от "Таймс".

Междувременно говорител на ЕК потвърди, че Шотландия ще трябва да кандидатства отново за членство в Европейския съюз, ако гласува на референдум за отделяне от Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа