Британският щам - кошмар за Европа

Учените наблюдават с повишено внимание в момента три разновидности на SARS-CoV-2: Британски щам - B.1.1.7, Южноафрикански - 501Y.V2 и Бразилската разновидност - P.1. Седмичното разпространение на трите щама в света от cov-lineages показва най-голяма агресивност при предаване на заразата от B.1.1.7.

Най-тревожното е, че част от B.1.1.7 се “скрива” от PCR-тестовете

Здравният министър Костадин Ангелов удължи извънредната обстановка с 3 месеца 

Британският щам на коронавируса, който е известен като B.1.1.7, изправи на нокти здравните власти у нас. След двучасово заседание и бурни дебати в Министерския съвет медиците надделяха над членовете на кабинета. Мерките няма да се разхлабват. Напротив, очаква се в близките седмици те да бъдат затегнати допълнително. От 1 февруари извънредната обстановка се удължава с още 3 месеца, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Ресторантьори, наематели на магазини в молове, фитнес зали, нощни заведения и др. за сега не се предвижда да бъдат отваряни, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Причината е супер заразният нов щам от Великобритания, който напълни за броени дни болниците там и в Ирландия. А държавните здравни инспектори в Европа заседаваха извънредно в сряда вечерта заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Заключенията на експертите са, че новият вариант на вируса във Великобритания е успял почти светкавично да избута вече познатия. Той се отчита в 70 процента от новите положителни случаи на Острова, защото е по-бърз в разпространението. Най-тревожното е, че част от B.1.1.7, а именно S-антиген, се “скрива” от PCR-тестовете и често го прави невидим, а твърде вероятно е да се наложи и модификация на вече произведените ваксини.

В Ирландия само за няколко седмици около 40 процента от случаите са с B.1.1.7, процентите с Британския щам вървят нагоре и във Франция и Нидерландия.

Към момента няма данни за нови начини за разпространение или задържане на вируса по повърхности, защото той не е по-жизнеспособен, нито е по-издръжлив. Просто се размножава по-лесно, в много по-голяма концентрация е в човека и това му дава възможност да се разпространява по-ефективно.

Нещо повече, Британският щам вече е определен като най-голяма опасност за Северното полукълбо и има 14 дефиниращи мутации, 7 от които в протеина, който посредничи за навлизането на вируса в човешките клетки.

Доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, пред “Труд”:

Трябва да сме готови за наплив в болниците

- Кои бяха най-големите притеснения, които изразиха колегите ви от останалите държави-членки на ЕС, при обсъждането на B.1.1.7, както е регистриран новият вариант на SARS-CoV-2?
- Това качество на вируса е в много по-голяма концентрация - между 10 и 100 пъти в носителя или болния и му дава възможност да се разпространява много по-ефективно и много по-бързо. Боледуването с B.1.1.7 не е по-тежко, но ще доведе до много повече случаи. И дори при такава смъртност, каквато има в момента като процент, когато са засегнати и много хора, броят на смъртните случаи ще се увеличи.

- При тази хиперконцентрация на британския щам или вариант на коронавирус, колко ефективни ще са досегашните мерки от дистанция на 1,5 метра, дезинфекцията маските? Или е необходимо още по-стриктно спазване и дори налагане на нови?
- Определено няма да са толкова ефективни при него и това го виждаме вече във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. Няма как респираторен или друг вирус да го спрем с гранични или друг тип мерки. Теоретично означава, че трябва да се увеличи разстоянието между хората на 4 или 6 метра, но тогава трябва да си подвикваме или дори, представете си, как си подавате вещи. Трябва много по-стриктно да се носят маските, по възможност да са по-висок клас на защита, дезинфекцията и на въздуха и на повърхностите да е в още по-голяма степен - по-честа, по-сигурна. В интерес на истината свойството на B.1.1.7 лесно да се разпространява доведе до това, че една от страните с най-строги мерки като Великобритания, да е с най-висока заболеваемост.

- В момента медицинските власти в света следят основно три щама на коронавируса - бразилския, южноафриканския и британския. Но явно, че от Острова индикациите са най-сериозни, така ли е? Най-опасен ли е?
- Да, определено. В Европа внимателно се анализират тези три варианта на SARS-CoV-2. Но поради това, че британския щам притежава свойството да се разпространява много по-лесно, го прави много по-опасен. При досегашния вариант 10 души заразяваха 6 или 7. Във Великобритания в момента 10 души заразяват 27. Разликата е огромна. И новият вариант вече е над 70 процента от всички положителни проби там.

- Невидим ли е действително B.1.1.7 за PCR-тестовете?
- Не е точно така. Невидим е този S-антиген, който в случая липсва, защото при него е променено шипчето на коронавируса и не се хваща, не го виждаме. PCR-ите, които ползваме, работят с три различни антигена и точно от там правим извода, че когато го няма S-антигена, е много възможно да става дума за новия вариант B.1.1.7. И в НЦЗПБ имаме вече точно такива резултати, където S-антигена не се позиционира.

- По-строги мерки, затваряне на граници - около какво мнение се обединихте по време на онлайн заседанието с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен?
- Всичко възможно. Всеки, който е работил в тази сфера е наясно, че каквито и да е мерки за граничен контрол не са особено ефективни. По-скоро трябва да се информират страните, да търсят активно новия щам на коронавируса, да се подготвят здравните системи за нов наплив в болниците и максимално ускоряване на ваксинациите, но това на този етап сме далеч от увеличаване на процента ваксинирани, дори и в най-напредналите държави.

Доц. Александър Симидчиев, пулмолог, пред “Труд”:

Има опасност от нова пандемия

PCR-ът често не разпознава новия щам

PCR-ът хваща три конкретни неща от генетичната последователност на вируса и когато не се хванат и трите, тестът може да се отчете като отрицателен, а той всъщност да е позитивен. Проблемът с т. нар. нов щам е в това, че често PCR-ът не го разпознава.

Притеснението на здравните власти в Европа е свързано с това, че ако не може вирусът да се хваща с PCR, разпространението не може да се контролира. А след като не може да се хваща със стандартните тестове, те би следвало да се променят и страната ни да се снабди с нови тестове, т. е. де факто все едно, че сме изправени пред нова пандемия. Добрата новина е, че поне вече знаем какво предизвиква вирусът във вида, в който е в момента. Промяната на спайк протеина създава проблем по отношение на два аспекта - диагностика и евентуално ако ваксината не хваща новия спайк.

Английският щам е до 70% по-заразен. Заразността произтича от това, че той се намножава повече в горните дихателни пътища и се отделят по-големи количества в околната среда т. е. там където дистанция от 1,5 м е вършела работа, сега трябва да е 2,5 м, за да сме по-сигурни. Мерките, които в момента се прилагат са ефективни, но при старото ниво на заразяемост. Ако пуснем училищата има реална опасност броят на заразените и болните да се увеличи рязко. Зор да тръгнат на училище има, въпросът е дали този зор по отношение на общественото здраве е оправдан. А ако е оправдан, то какви мерки трябва да вземем, за да не стигнем до голямата беля. Част от тези мерки според мен са бързо ваксиниране на най-рисковите групи, за да може поне смъртността да е по-ниска.

Ако се установи новият щам като доминантен, правенето на нова ваксина е въпрос на изпринтване на новата последователност, което става много бързо, т. е. производството на нова РНК ваксина може да стане за две седмици. Но условието е новият щам да стане доминантен. Защото когато са и двата щама човек трябва да се ваксинира и с двата вида ваксини, за да получи и двата белтъка.

Голяма загриженост

В Гърция има заразени, без да са пътували

Атина
Бойка Атанасова, наш кореспондент

Сериозно безпокойство предизвикват сред здравните власти в Гърция новите случаи на мутиралия щам на новия коронавирус в страната. До момента в Гърция са регистрирани общо 26 случая на заразяване. Това, което е различно и предизвиква голяма загриженост, е фактът, че тези два нови случая са били открити сред общото население, а не са свързани с пътуване в чужбина като другите 24. Затова се смята за възможно да има разпространяване на мутацията в цялата страна. Двата изолирани случая са установени в района на столицата Атина и на остров Крит. Първоначално щамове на мутиралия вирус бяха открити при пътници, които се завърнаха в Гърция за новогодишните празници от Великобритания. Гкикас Майоркинис от здравно министерство каза в брифинг, че “има анализи, потвърждаващи, че този нов щам не е повече патогенен и че шансовете за повторна инфекция не се увеличават”.

Лондон отчете черен рекорд на починали

Германия пред затваряне на граници

Меркел нарече B.1.1.7 “заплаха”

На фона на засилващото се недоволство от ограниченията и вечерния час в някои държави като мярка срещу разпространение на заразата, германската канцлерка Ангела Меркел призова на специална пресконференция всички да се отнесат сериозно към новата разновидност на коронавируса или рискуват да се стигне до трета вълна на пандемията от COVID-19, предаде Ройтерс. “Новата разновидност представлява заплаха. Тя е много по-заразна, отколкото мислехме миналата година, и това прави овладяването на пандемията много по-трудно”, изтъкна Меркел. “Германия може да бъде принудена да затвори границите си, ако съседите є не предприемат мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, предупреди пред телевизия А Ер Де Хелге Браун, началник на канцеларията на канцлера Ангела Меркел. Училищата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост в Германия, са затворени до 14 февруари.

Шведските власти удължиха редица противоепидемични ограничения, включително забраната за продажба на алкохол след 20.00 ч вечерта, предаде ДПА. Мерките ще останат в сила до 7 февруари, заяви шведският премиер Стефан Льовен.

В същото време Великобритания отчете пореден рекорд от 1820 починали от коронавирус за денонощие.

“Moderna” и “CureVac” също тестват препаратите си

Оксфордски учени адаптират ваксината си

Ваксината срещу COVID-19 на “Pfizer” и “BioNTech” може би ще действа срещу британския щам

Учени от Оксфорд се подготвят за бързо производство на нови версии на ваксината, разработена от тях, за борба срещу новите, по-заразни варианти на новия коронавирус, открити във Великобритания, в Южна Африка и Бразилия.

Екипът, разработил ваксината на Оксфорд и компанията “AstraZeneca” провежда изследвания за реконфигуриране на технологията, пише изданието, което е получило потвърждение от университета в Оксфорд.

Специалистите проучват колко време ще отнеме промяна в платформата на ваксината ChAdOx.
Лабораторни тестове показаха, че ваксината срещу COVID-19 на “Pfizer” и “BioNTech” най-вероятно ще действа срещу британския вариант на коронавируса, който се разпространява по света.

От “BioNTech” казаха, че възнамеряват в следващите дни да публикуват детайлен анализ за ефекта от ваксината срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус.

“Moderna” и “CureVac” също тестват своите ваксини срещу новите, бързо разпространяващи се вариации на вируса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения