Британски магистрати: Борис Джонсън може да бъде изправен пред съд

Британският премиер Борис Джонсън може да бъде изправен пред съд и пратен в затвора, ако не уважи решението на парламента закона, което го задължава да отложи Брекзит, пише The Week.

Бившият ръководител на прокуратурата в страната лорд Макдоналд предупреди, че премиерът рискува да бъде уличен в неуважение към съда, ако пренебрегне положенията в законопроекта, насочен към предотвратяване на излизането на страната от Европейския съюз без споразумение. Предложението бе утвърдено в парламента в началото на седмицата.

"Ако бъдете признати за виновни в опровергаването на съдебно разпореждане, тогава ще ви осъдят на затвор“, предупреди Макдоналд.

В писмо до членовете на Консервативната партия тази седмица Джонсън написа: „Току-що приеха закон, който ще ме принуди да моля Брюксел за удължаване на срока за Брекзит. Това е нещо, което никога няма да направя".

Бившият генерален прокурор Доминик Грийв обаче подчерта: „Премиерът е подчинен на законите в страната, както всеки друг човек. Ако той се опита да го игнорира, правителството ще бъде изправено пред съда и ще му бъде наредено да изпрати писмото до ЕС. Ако не го направи, ще бъде изпратен в затвора за неуважение".

От Даунинг Стрийт твърдят, че премиерът няма да подаде оставка, нито ще се съобрази със заповедта за забавяне на Брекзит.

Коментари

Задължително поле