Брокери продават жилища с двойно по-ниска комисиона

Гого Кехайов
Имотите в София вече са значително по-евтини, след като нова агенция за недвижими имоти предлага посредничество срещу двойно по-ниска комисионна.

Продавачите заплащат 1,5 на сто от стойността на имота, купувачите не дължат нищо

С двойно по-ниска комисионна можете да си купите вече жилище или имот за строеж на такова в столицата. Причината е, че на пазара вече работи нова брокерска агенция, която пести разходи на своите клиенти, удържайки за намиране на подходящия за вас имот само 1,5 на сто от стойността на сделката. Или точно наполовина на традиционната за пазара комисионна. Ние мислим за финансовите разходи на клиентите ни, както и какво повече можем да им дадем от общоприетата услуга на пазара, за да се чувстват спокойни. Това обясни за „Труд“ собственикът на агенция СофЕстейтс Калина Борисова. Затова и мотото на компанията е „ Брокер и половина за % и половина“.

При сделките, сключени от агенцията, продавачите заплащат 1.5%, а купувачите не дължат комисионна за предлаганите от компанията имоти. Купувачите плащат комисионна само ако брокерите на компанията бъдат наети да им намерят недвижимост извън каталога на фирмата. Тогава и за тях комисионната е 1,5 на сто. 

Борисова е категорична, че по-ниската комисионна не е за сметка на качеството на услугата. Смятаме, че 1,5 на сто от стойността на сделката е напълно справедлива комисионна, обяснява Борисова. И подчертава, че отлична услуга на разумна цена е сигурна формула за успех. Затова и новата агенция за недвижими имоти разчита на екип от доказани професионалисти в сферата.

Засега дейността на компанията е концентрирана основно в София, защото философията на фирмата е, че за да предложиш добро качество трябва да познаваш пазара в детайли, което от своя страна изисква специализация. В плановете на агенцията обаче е скоро да разширят дейността си и в други градове.

Днес сделки сключват умните хора, обяснява Борисова. Те са наясно, че трябва да го направят сега, защото такъв тип криза не е имало досега и никой не може да каже категорично дали и как тя ще повлияе на имотния сектор. Въпреки това дамата е категорична, че пандемията не е повлияла на имотния сектор до момента, тъй като именно инвестицията в недвижимост е най-сигурната такава.

Търсенето е спрямо нуждите, но се открояват няколко групи основни купувачи. Това са семейства, които търсят да си купят първо жилище, фамилии, за които настоящият дом е малък и искат да го заменят за по-голям, хора с постоянни доходи, които решават вместо да плащат наем да заменят този разход с ипотечна вноска, както и малки инвеститори, които купуват инвестиционно.

Купувачите, които искат веднага да се нанесат, търсят обзаведени двустайни или тристайни жилища, а тези, които търсят по-добра цена или пък искат да изплащат дома разсрочено, се ориентират към имоти в строеж, допълни Борисова. Условията, при които се случват сделките, са индивидуални, най-често зависят от мотивацията на продавача и нуждата на купувача. Цените не се повлияха значително през изминалата година на пандемия, даже в градове, като София и Пловдив има ръст. Често мотивацията определя цената, обяснява собственикът на СофЕстейтс.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти