Брюксел дава 45 млн. евро за изграждане на ТИР паркинги в ЕС

Необходимо е изграждането на 400 000 сигурни и охраняеми зони за паркиране в Европейския съюз. Това е заключението в проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Товарните камиони често стават жертва на кражби и нападения, като близо 75% от тези инциденти се случват, когато камионите са паркирани на неохранявани паркинги.

Изследването представя и подробна карта с местата, където има нужда от безопасни пространства за паркиране в ЕС и редица минимални изисквания за предоставянето на ясна информация за тяхното местонахождение на шофьорите, собствениците на товари и транспортните компании.

В тази връзка Европейската комисия насърчава изграждането на безопасни зони за паркиране, предоставяйки финансиране от 45 милиона евро по линия на Механизма за свързване на Европа. Експертна група ще прилага единни стандарти в тази сфера.

„Шофьорите в Европа заслужават сигурност и комфорт по време на почивката си. Това е от изключителна важност за тяхната безопасност и за безопасността на тяхната работа по европейските пътища. Сегашната ситуация е неприемлива. С оглед на подобряването условията на труд на водачите на камиони в Европа и защитата на социалните им права като част от Пакета за мобилност I настоящото проучване показва необходимите следващи стъпки. Ще предприемем необходимите действия, за да гарантираме на шофьорите и собствениците на товари сигурни паркинги в ЕС,“ заяви Виолета Булц, комисар по въпросите на транспорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа