На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Брюксел иска мандат за търговските преговори със САЩ Те трябва да бъдат приети от държавите-членки на ЕС

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия прие предложения за указания за водене на търговските преговори със Съединените американски щати – едно относно оценяването на съответствието и второ относно премахването на митата върху промишлените стоки.

Тези преговори се основават на съвместното изявление, договорено от председателя Юнкер и президента Тръмп миналия юли.

В рамките на поетия от нея ангажимент за прозрачност Европейската комисия публикува проектомандатите едновременно с изпращането им на държавите—членки на ЕС. Сега те трябва да дадат зелена светлина на предложенията, за да могат преговорите да започнат.

Указанията за водене на преговори обхващат две потенциални споразумения със САЩ:

– Търговско споразумение, изцяло посветено на премахването на митата върху промишлените стоки, с изключение на селскостопанските продукти.
– Второто споразумение относно оценяването на съответствието ще спомогне за постигане на целта за премахване на нетарифните пречки, като улесни доказването от страна на фирмите, че техните продукти отговарят на техническите изисквания от двете страни на Атлантическия океан.

„Днешната публикация на нашия проект за указания за водене на преговори е част от изпълнението на съвместното изявление на председателя Юнкер и президента Тръмп през месец юли. Вече проведох няколко срещи с посланик Лайтхайзер в рамките на изпълнителната работна група и дадох ясно да се разбере, че ЕС се ангажира да изпълни своята част от споразумението, договорено от председателя и президента. Двете предложения за указания за водене на преговори ще дадат възможност на Комисията да работи по премахването на митата и нетарифните пречки пред трансантлатическата търговия с промишлени стоки, което е главна цел на съвместното изявление от юли“, коментира евромисарят на ЕС по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

ЕС вече въведе в действие редица аспекти от съвместното изявление от юли. Например вносът на соя от САЩ за Европейския съюз е нараснал със 112% в периода от юли до декември 2018 г., в сравнение със същия период миналата година. Сега Съединените щати са най-големият доставчик на семена от соя за Европа и скоро ще могат да разширят допълнително своя пазар след решението на Европейската комисия да стартира процеса по разрешаване на употребата на семена от соя от САЩ за биогорива. Последните данни показват също скок на доставките на втечнен природен газ от САЩ през октомври и ноември 2018 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.