Глоба 5 000 лв. за фирма, водила гроздоберачи във Франция 82-ма мизерствали, жалби довели до санкцията

Световната икономика е заплашена от рецесия Отрицателните лихви обезкуражава спестяванията и водят изкуствено поддържане на предприятия и заетостта в тях

Ваня Кастрева: Всеки пети столичанин е болен от грип

Шефът на пожарната в Хасково: Не са установени нарушения при последната проверка на автоморгата

Защо тъщата е като съкровище?

“Зеленият” курс срещу свободата Това е политически контрол и социално инженерство, които ще намалят възможностите за просперитет в Европа

Опасни отпадъци са изложени на открито в Карлуково, жители протестират

Изчезна 20-годишен студент в Софийския университет, търсят го от дни Последно е видян в сградата на учебното заведение

39 станаха жертвите на земетресението в Турция Над 1600 души са ранените

Анджелина Джоли изпадна в гладна депресия – тежи 45 килограма

Една от дъщерите на Кобе Брайънт е сред жертвите на катастрофата с хеликоптер

Три ракети са уцелили американското посолство в Багдад

Експерти на РИОСВ проверяват автоморгата в Хасково

Мила Йовович кара тежка бременност Актрисата е наедряла с поне 30 кг

Броят на жертвите на коронавируса в Китай достигна 80 души

Брюксел иска мандат за търговските преговори със САЩ Те трябва да бъдат приети от държавите-членки на ЕС

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия прие предложения за указания за водене на търговските преговори със Съединените американски щати – едно относно оценяването на съответствието и второ относно премахването на митата върху промишлените стоки.

Тези преговори се основават на съвместното изявление, договорено от председателя Юнкер и президента Тръмп миналия юли.

В рамките на поетия от нея ангажимент за прозрачност Европейската комисия публикува проектомандатите едновременно с изпращането им на държавите—членки на ЕС. Сега те трябва да дадат зелена светлина на предложенията, за да могат преговорите да започнат.

Указанията за водене на преговори обхващат две потенциални споразумения със САЩ:

– Търговско споразумение, изцяло посветено на премахването на митата върху промишлените стоки, с изключение на селскостопанските продукти.
– Второто споразумение относно оценяването на съответствието ще спомогне за постигане на целта за премахване на нетарифните пречки, като улесни доказването от страна на фирмите, че техните продукти отговарят на техническите изисквания от двете страни на Атлантическия океан.

„Днешната публикация на нашия проект за указания за водене на преговори е част от изпълнението на съвместното изявление на председателя Юнкер и президента Тръмп през месец юли. Вече проведох няколко срещи с посланик Лайтхайзер в рамките на изпълнителната работна група и дадох ясно да се разбере, че ЕС се ангажира да изпълни своята част от споразумението, договорено от председателя и президента. Двете предложения за указания за водене на преговори ще дадат възможност на Комисията да работи по премахването на митата и нетарифните пречки пред трансантлатическата търговия с промишлени стоки, което е главна цел на съвместното изявление от юли“, коментира евромисарят на ЕС по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

ЕС вече въведе в действие редица аспекти от съвместното изявление от юли. Например вносът на соя от САЩ за Европейския съюз е нараснал със 112% в периода от юли до декември 2018 г., в сравнение със същия период миналата година. Сега Съединените щати са най-големият доставчик на семена от соя за Европа и скоро ще могат да разширят допълнително своя пазар след решението на Европейската комисия да стартира процеса по разрешаване на употребата на семена от соя от САЩ за биогорива. Последните данни показват също скок на доставките на втечнен природен газ от САЩ през октомври и ноември 2018 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.