Брюксел не дава парите за огради по границите

Европейската комисия отпусна на България първите 108 млн. евро от общо 160-те млн., които премиерът Бойко Борисов поиска от ЕС заради ситуацията с мигрантите. Парите обаче не могат да се използват, за да се строят огради по границите. Условието на ЕК е с финансовата помощ да се създадат повече центрове за преселниците и да се подобри граничният контрол у нас.

Тези средства са предназначени за охрана на границата, за техническо оборудване и изграждане на приемни центрове, но никаква част от тях не могат да отидат за строежа на ограда по границата, предупреди вчера говорителят на ЕК Наташа Берто.

„С част от парите ще се купят фургони, където ще бъдат настанявани мигрантите, докато чакат решение за статут. Тези фургони ще се разположат извън населените места“, обясни вчера и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на кръгла маса, посветена на мигрантската криза, организирана от КНСБ.

Очаква се ЕК да разгледа искането и за останалите 52 млн. лв. и да ги отпусне на България през следващите седмици. Междувременно Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и МВР подготвят план за преструктуриране на бежанския център в Харманли. Идеята е да се разкрият няколко по-малки центъра от закрит тип на негово място. От ДАБ пък изготвят законови промени, с които да се ограничи движението на преселниците. Те ще могат да се разхождат само на определени места, но не и из страната, заяви и председателят на ДАБ Петя Първанова вчера. Тя ще предложи да се върне възможността мигрантите да започват работа 3 месеца след като са настанени в центъра, а не да чакат 9, както е сега.

 

 

Коментари

Задължително поле