БСП поискаха регионалният министър да присъства на дебата за тол системата в НС

БСП призова министъра на регионалното развитие Николай Нанков да присъства на дебатите по Закона за пътищата. Призивът направи заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в началото на днешното пленарно заседание.

„Не приемаме министър Нанков да бяга от Народното събрание и искаме да дойде в залата по време на обсъждането на промените в Закона за пътищата и да отговори на въпросите на опозицията”, заяви Стойнев. Той добави, че когато се  обсъжда законопроект, който е в основата на политическата програма на управляващите, е нормално министърът на регионалното развитие да присъства в пленарна зала.

„Вчера той обеща, че ще дойде, но днес се е изнизал и най-вероятно няма да вземе участие в дебатите. Когато даваш обещание, е нормално да го спазваш, особено, когато си министър. Имаме много въпроси към министър Нанков, защото вчера той изговори куп неистини и искахме да го докажем в дебата днес”, заяви още Стойнев.

Той коментира, че министърът е този, който трябва да обясни каква е политиката на правителството за пътищата.

"Не може мотивите ви „за“ или „против“ законопроекта да бъдат дали един министър е тук, или не. Такава е функцията на парламента да внася законопроекти", контрира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Според левицата приходите от тол системата трябва да отидат в общините.

Не разбирам защо БСП са против рамката на тол системата, коментира заместник-председателят на Комисията по транспорт Станислав Иванов. Той посочи, че цените на тол таксите не са ясни, тъй като законът дава само рамката. „След това септември месец, ще бъдат направени обществени обсъждания. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите“, каза Иванов. „Подкрепете днес рамката на тол системата, а след това нещата ще си вървят поетапно“, призова Иванов колегите си от БСП.

ГЕРБ обаче са категорични, че те трябва да осигурят самофинансирането на Агенция "Пътна инфраструктура", а освободеният финансов ресурс от бюджета след това може да бъде пренасочен за капиталови разходи на общините.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България