БСП предлага: Депутатите да са 50 на 50 мажоритарни и пропорционални

Така ще се запази желанието на гражданите за мажоритарни избори и ще се гарантира и парламентарното управление на страната

БСП вкарва законопроект в парламента за въвеждане на смесена избирателна система още следващата седмица, стана ясно след пленума на партията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че по този начин ще се запази желанието на гражданите за мажоритарни избори, но ще се гарантира и парламентарното управление на страната.

Според законопроекта на червените, броят на депутатите ще остане същия-240 души, като 120 от тях ще се избират чрез мажоритарен вот, а другата половина чрез пропорционални листи. Ще има и два вида бюлетини, с които ще се гласува в един и същ ден. Всеки избирател може да реши да гласува само с едната бюлетина-за мажоритарния или за пропорционалния вот.

Ще има второ гласуване само там, където няколко мажоритарни кандидати имат еднакъв брой гласове. Един кандидат ще може да участва в изборите като мажоритарен и в листа. Гласовете, подадени за една партия, да се изчисляват сумарно и общо", допълни Корнелия Нинова.

Коментари

Задължително поле