Откритата в Янтра жена, е скочила от Стамболовия мост в Търново

Вицепремиерът на Северна Македония: Търговският ни обмен с България се е увеличил с 15%

Премиерът Борисов се срещна с американския посланик в Гърция

Боил Банов: Злонамерено е изпуснат срокът за обжалване на делото за ремонта на Ларгото

Научна фантастика по японски Lexus LF-30 Electrified е електрически концепт с 540 конски сили

Старец пострада при катастрофа

Боян Магдалинчев: Имаше излишно разтакаване във времето за избора на главен прокурор

Какво ще стане ако КАТ и ДАИ се обединят?

Трите лица на Хонда – играч, селекционер и президент все в различни отбори

Даниела Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред „Труд“: НАТО има проблеми, но не е с “диагнозата” от Макрон

Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

БСП с първи умен предизборен ход

На „Позитано“ правят каквото си поискат, електоратът е параван за договорки

Малко неточно ще бъде, ако обявим, че генерал Румен Радев е станал жертва на телефонна измама. Имаше и координатите и знаеше къде ще кацне. А и не вярвам Корнелия Нинова да е избирала кандидатите по телефонния указател и двете еднакви букви на името и фамилията. Това второто не е за пренебрегване, политическата статистика сочи голяма успеваемост по въпроса.

Всички национални избори са повод за преглед на състоянието на партиите. А това на социалистите е незавидно. Моментът е важен за столетницата, защото след поредица от вътрешнополитически провали и загуби и рязко изострената външнополитическа обстановка и заради новия партиен лидер, БСП трябва да покаже нова визия и ново поведение. Няма да бъде пресилено, ако се каже, че след 1989 г. пред партията отново стои въпросът за промяната.

Справедливо е да се отбележи, че с всичките си грешки и недъзи така или иначе тя прие и преглътна както членството ни в НАТО, така и в ЕС. Друг е въпросът дали преди повече от 10 години при тази неизбежност на евроатлантическата ни ориентация партията просто не се сниши, не прие реалността, за да остане дълбок резерв и политически трамплин за руското влияние и пропутиновската политика у нас.

Така или иначе, с общото съгласие с АБВ по избора на генерал Румен Радев за кандидат-президент външнополитическата ориентация на левите сили беше ясно и недвусмислено заявена. Но по този начин в очите на левия избирател тя се превърна в равнопоставен партньор на изключените си преди години колеги от АБВ. А това съвсем не е престижно поведение. До вчера, когато лидерът на БСП не прочете предложението на АБВ за коалиционно изборно споразумение и не отсече: „Генерал Радев е наш кандидат. Ние не сме равнопоставени партии, нашият кандидат не е равноотдалечен“, напомни лидерката на БСП. С този ход Корнелия Нинова поправя една стратегическа грешка и избягва капан, който можеше да задържи задълго столетницата на едно място.

БСП сгреши изначало с идеята си за широка лява коалиция за президентския вот. Когато като партия си слязъл до най-ниските нива на подкрепа, е редно да направиш преглед на силите си и да се видиш точно къде си. В този смисъл социалистите категорично трябваше да се явят самостоятелно на тези избори.

Дали това ще стане, предстои да видим, защото неочакваните ходове следват един след друг. Сега идеята, поне според Нинова, е комитет с широка обществена подкрепа за Румен Радев: „Не сме скъсали с АБВ, каним ги, ако искат, да участват в инициативен комитет за подкрепата на генерал Румен Радев“, предлага тя. По този начин хем се изпълняват препоръките на местните структури за широка лява коалиция, хем ветрилото се отваря и към обществения сектор. А това е жизненонеобходимо за тясното ръководство на БСП, защото критиките около избора на генерал Радев вместо масово номинираните Мая Манолова, Костадин Паскалев и Илияна Йотова бяха повсеместни.

Самото допитване беше рисково и очевидно – непродуктивно. Рефренът „ние се обръщаме към масите и ще слушаме партията“ прозвуча доста фалшиво и вместо да обедини, разедини столетницата. Ръководството просто използва гласа на хората в своя полза и сътвори това, което предварително си беше наумило. Широката коалиция беше оправдана с вота на членове и симпатизанти, но изборът на кандидат-президент – не.

Проблемът е, че обиграните партийни апаратчици по места отлично разбират какво се случи – по високите етажи на „Позитано“ правят това, което си поискат, а електоратът е само параван за политическите интриги и договорки.

В този смисъл усещането, че в БСП, волно или не, играха за АБВ е напълно обяснимо и можеше да се окаже съвсем реално. Защото в края на краищата от тази кандидатура АБВ не губи нищо, докато БСП – доста. Както подчертаваше неведнъж Първанов – тя е равноотдалечена и еднакво приемлива и за двете формации. А защо? Нима двете партии са с равни позиции като влияние в обществото и с равен брой избиратели? АБВ така или иначе нямаха кандидатура – Първанов по конституция, а Калфин… въпреки всичките му положителни качества няма как да бъде издигнат за президент довчерашен вицепремиер в управлението, да не говорим, че щеше да бъде самоубийствено БСП да приеме.

Колкото и да са дисциплинирани от електората на БСП, тези 2/3 подкрепа за Радев от НС на партията (99 от 151) вещаят видимо несъгласие на голяма част от партийното представителство. Изборът на „външен“ за партийната система човек внушава освен всичко друго и неспособността на БСП да излъчи достоен и приемлив кандидат от собствените си редици. А за партия с толкова дълга история и претенции за управление това е и обидно, и неприемливо. С последното си твърдо решение Корнелия Нинова донякъде тушира подобни настроения, а напомнянето, че генерал Радев е тяхна кандидатура, беше повече от задължително на фона на изказванията на Първанов от типа: „Аз го направих генерал.“

Но подобни решения съвсем не тушират основния проблем – че столетницата до голяма степен пренебрегна мнението на избирателите си, и че генерал Радев остава лична кандидатура на председателката. Остава проблемът с отказа да бъде номинирана силна партийна кандидатура, както и впечатлението, че БСП не разполага с такава.

Какво следва оттук нататък? Тежки дни за Корнелия Нинова. Защо?

Известен социолог коментира, че ако левицата загуби президентския вот, е възможно ново пренареждане в ръководството на БСП, защото това ще бъдат поредните от много години насам загубени избори. След оставката на Станишев същите аргументи се отправяха и спрямо Михаил Миков. Ако и след неговата смяна с Нинова загубите продължат, това ще бъде и поредният мотив за нови промени в партията.

При хипотезата за най-вероятна загуба Нинова ще бъде атакувана именно защото не е успяла да спечели с препоръчания партиен кандидат и заради заиграването с АБВ. Особено силна и аргументирана ще бъде вътрешнопартийната опозиция, или онази 1/3, която не подкрепи Радев.

В известен смисъл лидерката на БСП се опита да омаловажи тези избори и да вдигне целевия хоризонт пред партията, като заяви, че самата тя не се кандидатира, защото смята да става министър-председател. Така даде заявка за истинските и дългосрочни цели на БСП – победа на парламентарните избори. Това е ясно послание, че ако ще се говори за нови рокади, те трябва да бъдат след парламентарния вот. А как ще бъдат тълкувани резултатите от президентските избори – със сигурност като „добри“. Стига генерал Радев да стигне до балотаж.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. „Известен социолог коментира, че ако левицата загуби президентския вот, е възможно ново пренареждане в ръководството на БСП“ Защо АКО???? Редно е да се напише КОГАТО! Въпросът не е, дали БСП ще загуби или не, а дали ген. Радев ИЗОБЩО ще стигне до балотаж. Останалото са инсинуации. То и аторът си го признава с последното изречение…

 2. Червените тикви имаха някакъв минимален шанс при широка коалиция, в която не се опитват да играят водеща роля. Така евентуално можеше да съберат анти-ГЕРБ вота. Но сами или пък водещи нямат никакъв шанс, много хора са анти-ГЕРБ, но много повече са анти-БСП. Прав е колегата, който е написал, че ще им е трудно да добутат до балотаж.

 3. Лъжливо е твърдението на автора: „така или иначе тя (БСП) прие и преглътна както членството ни в НАТО, така и в ЕС.“, защото ТОЧНО правителството на БСП, начело с Виденов, ПОДАДЕ документите на България за членство в ЕС. За НАТО не, но членството в ЕС се дължи на подаване на документи от правителство на БСП и приемане на България за член на ЕС при управление на БСП, с министър-председател Станишев и президент Първанов. След тази лъжа и неверните твърдения за „пропутинова политика“ (къде я видя авторът с прозападния Станишев, наричан борец срещу корупцията и мистър Клийн от Джордж Буш, приятел с Оланд и с други западноевропейци) коментарите са излишни.

 4. Заглавието противоречи на текста, а той е верен. Нинова прави поредния глупав ход и отново доказва, че не е никакъв ръководител иното политик, а спусната „сачма“ за изпълнение на целева поръчка: да пробута чрез поста си американската кандидатура, да обвърже партията с първановото АБВ и да я обезличи още повече.
  Как ходът да е силен, когато всички освен получилите инсулти хорица разбраха, че тя дори не познава РР преди да го кандидатира?! Къде е разривът с АБВ, щов изрично заявява, че споразумението с тях е в сила?! Защо довчера набиваше, че ще слуша гласа партиен след т. нар. допитване, а сега прави чупка точно в обратна посока? Значи полускъсването с абевейците е някакво кълчотене пред електората след като главният днешен въпрос за общия кандидат вече е факт.
  Прислужница на Борисов и Първанов е тази иначе доста чевръста женица, чието синче вече е Щатите.

  1. Я отиди на лекар! Ще ти е от полза, със сигурност!

 5. Още едно невярно твърдение в статията- подзаглавието: „На „Позитано“ правят каквото си поискат, електоратът е параван за договорки“. Кандидатурата на ген. Радев е издигната на 19 общински конференции на БСП, в 19 града, част от имената на които Нинова изброи по една от централните ТВ, а не е плод на лично хрумване на К. Нинова, нито на Първанов. Защо постоянно трябва да се изкривява истината? Може би защото иначе няма да могат да се тиражират фалшиви тези.

  1. А защо бяха пренебрегнати над 180 номинации за Мая Малонола и над 150 за Костадин Паскалев?

   1. Кандидатът за президент не трябва да бъде тясно партийна кандидатура, нито да гледа само в една посока, както Плевнелиев заяви, че „ще гледа само на запад“. За да бъде обединител, президентът не трябва да е политически пристрастен и да е партиен „партизанин“, както П. Стоянов декларираше :“Аз съм седесар“. Вътрешнопартийните и междупартийните спорове нямат място в кампанията за президент. В нея трябва да гледаме националния, а не партийните интереси. Така правят успешните народи. Президентът трябва да е патриот, да са му мили всички българи, с подходящо интелигентно поведение да намира подход и да поддържа добри отношения с другите страни, да бъде възпитан и дипломат, а не, едва ли не, да ни въвлече във война, както го прави Плевнелиев в тази взривоопасна международна обстановка. Ген. Радев е натовски възпитаник, в същото време се отнася с уважение и с извън натовските държави, умен е, честен, широко образован, с богата култура, съпричастен към човешките вълнения, човек с класа. Ще бъде отличен президент!

 6. БСП е като изпаднал в цугцванг шахматист-няма полезен ход. Остава матът. Този път на псевдоцарицата.

 7. За сега Нинова , респективно БСП , действа точно съобразно с политическата конюнктура .Всички приказки на разните политолози и социолози , както и горните коментатори /без „обаче“ / , целят оплюване на БСП – винаги са го правили по повод и без повод . Някои плюват по БСП за пари , други от лични емоции , трети от глупост , четвърти от неразбиране изобщо на политиката – но всички тия са необективни . В сравнение с всички други партии в момента , въпреки недостатъците си , БСП е най-читавата от гледна точка на защита националните интереси на България . Какво представлява ГЕРБ ? – пълна скръб за България – мошеници , теглещи непрекъснато външни заеми , измислящи нови данъци , загробващи общественото здравеопазване , образование , мизерна икономика , демографска криза и каквото още гнило се сетите . Отделно администрацията е на средновековно ниво – някъде кенеф да се построи , цар Боко отива да му реже лентичката , Той праща линейки , Той открива стадиони , магистрали , селски пътища , а сигурно гаси и пожари …

 8. Червените знаят, че ще загубят президенските избори и се опитват да ги осребрят като си преброят електоратите. Интересно ми е, че след като Нинова „гарантира“ за победата на Радев какво ще направи при загубата: т.е. какво струва гаранцията й?

 9. Zaщо герб не обявява кандидата си за президент още? Защото когато го направи ще обяви самия президент. Относно правоприемството на бсп с бкп, путинофиля, русофилия ай стига мяйтапи. Всички партии воглаве с бсп са хард явроатлнтици.

 10. Абе Гоце,докога ще си мислиш че си успешен президент бе?Този милиард и половина дето го върза на врата народен как мислиш се плаща?Голямият шлем излезе много тежък за червената ти русофилска глава!Сега какъв шлем ти се привижда,че искаш президенското кресло?Не ти ли стана ясно че твоите руски господари загубиха задунайская губерния?Нали си историк?.На времето най големите русофили са разбрали какъв фалшификат са били пияните руснаци! И нали са били патриоти,за разлика от тебе,веднага се отрекли от изостаналата Русия!..Щом Иван Вазов умира разочарован от тях,виждайки как „братята“ насъскват Сърбия срещу нас,какво остава за апостолите на революционните окръзи?…А ти Бруте,сложи орден“Стара планина“ на българският враг Ахмед Доган,защото така ти беше наредено от Путин!Е. Гоце,на каква народна любов разчиташ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.