БТПП отчете отрицателен баланс при вноса и износа на стоки у нас

Вносът у нас продължава да надвишава износа, показва годишникът на БТПП за 2024 г. “България в цифри” (Bulgaria in Figures), представен от д-р Васил Тодоров.

Бизнесът иска запазване на данъчния модел

БВП расте от 1,9 до 2,9 на сто

Износът на България за 2023 г. е за над 44 млрд. евро, а вносът - 49 млрд. евро с отрицателно търговско салдо и трябва да се продължи с насърчаване на развитието на българското производство и износа на стоки и услуги в чужбина, за да може да има обръщане на този баланс. Това заяви при представяне на 15-ото поредно издание на “България в цифри” (Bulgaria in Figures) зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) д-р Васил Тодоров.

По данни, цитирани в изданието, които са базирани на официални източници, брутният вътрешен продукт (БВП) на България за 2023 г. е над 93 млрд. евро, което показва устойчив ръст през последните години.

БТПП призова към запазването на данъчния модел, който е важно предимство на България. От Палатата очакват ръстът на БВП за страната за 2025 г. да бъде да бъде 2,9%, а за 2024 г. - 1,9 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика