Бум на изоставени новородени животни в Търново

Снимка: Архив

Подхвърлят четириногите до контейнери, пред фирмени офиси и магазини

Невероятен бум на изоставени новородени кучета и котки отчитат неправителствените организации и сдружения във Велико Търново. От близо месец кашони с животинчета на месечна възраст се подхвърлят до контейнери за боклук, пред фирмени офиси и магазини, както и пред общинския приют. Четирикраки бебета откриват пред домовете си и доброволци от сдруженията „Четири лапи” и „Приятели на животните ВТ”, които са сред основните двигатели за намиране на осиновители на кашончовците. За съжаление, някои от собствениците решават генерално да се отърват от „проблема”, като изоставят кученца и котенца до магистралите, където те биват премазани от колите за броени часове.

Не са малко и случаите на изоставени животни от хора, които заминават за живеят в друг град или в чужбина. Последният такъв е от тази седмица, където 5-годишно предано куче е натирено в Килифарево от стопаните си, които първо потърсили неправителствена организация да му намери нов дом, но явно, бързайки, са го натирили на улицата.

„Хората или не осъзнават, или нехаят, че повечето от тези животинки, ако оцелеят, ще си останат на улицата и в края на годината ще реват, че има глутници, опасни за обществото. Време е онези, които отглеждат животни, да осъзнаят, че носят същата отговорност, каквато носят и отглеждащите деца и ако не им е по джоба, просто не трябва да си вземат любимец в къщи, щом не могат да си позволят кастрация. После се чудим кой е виновен и прехвърляме топката - животните ли носят вина, които се борят за оцеляване", недоумяват доброволците, чиито домове са препълнени и неуморно търсят осиновители чрез социалните мрежи.

Пълен е и общинския приют край великотърновското село Шемшево. Там вече разполагат с лицензирана манипулационна за кастрация и всеки желаещ може да кастрира безплатно домашния си любимец след предварително направена заявка в екоотдела на община Велико Търново.

Коментари

Задължително поле