Бум на туберкулоза в САЩ

Броят на случаите на туберкулоза в САЩ през 2023 г. е най-високият от десетилетие, според нов правителствен доклад, предаде Асошиейтед прес.

Досега 40 щата съобщават за увеличение на туберкулозата, като ръст се наблюдава сред всички възрастови групи, по последни данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Докладвани са повече от 9600 случая, което е увеличение от 16% спрямо 2022 г. и най-високото от 2013 г. насам.

Случаите намаляха рязко в началото на пандемията от COVID, но оттогава нарастват, алармират от институцията.

Повечето случаи на туберкулоза в САЩ се диагностицират при хора, родени в други страни. Експертите посочват, че броят на случаите за 2023 г. отчасти се дължи на общото нарастване на регистрираните с туберкулоза в международен план и припомнят, че според СЗО туберкулозата е най-разпространената инфекция с потенциално фатален край след COVID в световен мащаб през 2022 г. Друг водещ фактор е увеличението на миграционните потоци и постпандемичните международни пътувания.

Също така се отбелязва и ролята на други заболявания, които отслабват имунната система и правят възможна появата на латентни туберкулозни инфекции.

„В CDC очаквахме броят на случаите на туберкулозата да се повиши, но броят за 2023 г. беше малко повече от очакваното", коментира д-р Филип Лобу, директор на Отдела за елиминиране на туберкулозата в агенцията.

Въпреки скока, броят и процентът на новите случаи на туберкулоза всяка година остават по-малки, отколкото бяха в миналото, а САЩ имат по-нисък процент на нови случаи на туберкулоза в сравнение с повечето страни.

Приблизително 85% от хората, преброени през 2023 г., са били заразени поне година или две по-рано и са били с латентна туберкулоза. Експерти изчисляват, че около 13 млн. американци имат латентна туберкулоза и не са заразни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка