Бум при покупките на къщи в района на Варна

Във Варна нарастват броят на сделките и цените на имотите.

Сключените договори нараснаха със 170%

Предпочитат имоти в радиус от 30 км около морската столица

Теглят ипотеки за 130 хил. лв.

Значително се увеличават продажбите и цените на имотите във Варна и региона, като нараства интересът към изграждане на нови еднофамилни къщи, разказаха брокери. През първата половина на тази година има ръст на сделките в региона с около 50%, броят на ипотеките се увеличава с повече от 25%, а средният кредит е в размер между 125 хил. и 130 хил. лв. Над 82% от кредитополучателите са семейства.

Сред купувачите на имоти в района на Варна преобладават клиенти, родени в периода 1981 - 1996 г., т. е. на възраст между 25 и 40 години. Тенденция за региона е засилен интерес от страна на клиентите към луксозни жилища с две и три спални, както и към имоти ново строителство на етап проект. В тази връзка главният архитект на Варна Виктор Бузев обърна внимание на брокерите, че когато предлагат имоти на проект, трябва внимателно да проучват дали има издадено разрешително за строеж, за да не се озоват в непредвидена ситуация. При сделките с къщи пък има ръст от 167%.

В района на Варна търсят къщи и вили, които се намират на разстояние 25-30 км от града, посочиха представители на имотния сектор в морското столица. Експертите коментират още, че руските граждани не са се изтеглили напълно от пазара на имоти във Варна. Съществува тенденция някои от тях да продават ваканционните си жилища, но интересът към градските имоти за целогодишно живеене продължава да е висок.

Освен това са се появили рускоговорящи клиенти от Канада и Израел. Брокерите забелязват по-усилено развитие на южните райони на морската столица, които предлагат възможност за повече зелени площи около жилищата.

Сред основните тенденции при новото строителство във Варна е, че проектират по-големи жилища, като към тях добавят нови технологии, като автоматично пречистване на въздуха, филтриращи системи за питейна вода, шумоизолация между апартаментите и на пода, слънчеви колектори за осветление на общите части и др. Архитектите обръщат все по-голямо внимание и на изграждането на инфраструктурата около самите сгради. В тази връзка проектират по-големи затворени комплекси, които разполагат с повече зелени площи.

Цените на имотите в района на Варна през първата половина на годината отбелязват ръст с между 7 и 9 на сто. Експертите от имотния бранш очакват за цялата 2021 г. ръстът на цените да се увеличи до около 15%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти