Бундестагът отложи гласуването на Газовата директива на ЕС, засягаща "Северен поток-2"

Германският Бундестаг отложи гласуването на Газовата директива на Европейския съюз, което пряко засяга и стоежа и използването на газопровода „Северен поток-2“.

Отлагането на вота беше инициирано от „Алтернатива за Германия“ под предтекст, че липсва кворум в залата. Гласуването трябваше да се проведе в 2 часа през нощта местно време. Друг фактор за отлагането е и липсата на решение за бъдещето на транзита на руски газ през Украйна.

На 15 април 2019 г. Съветът на ЕС одобри изменения в Газовата директива, която е част от Третия енергиен пакет относно разширяването на европейските стандарти за газопроводи, които влизат на територията на Общността от трети страни. Те ще трябва да оперират по същите правила като тръбопроводите, разположени на територията на държавите-членки на ЕС.

Има четири основни правила. Първото от тях предвижда, че природният газ не може да бъде транспортиран от същата компания, която произвежда и продава синьо гориво (така нареченото отделяне или разделяне на активите). Второто изискване е достъпът на трети компании до газопровода. Трето, конкурентните тарифи за транспортиране на газ ще бъдат определяни от регулатора на страната-получател на газ. Четвърто, газопроводът ще трябва да работи прозрачно, по-специално по въпроса за сигурността на доставките.

Тези изменения, преди всичко, може да засегнат газопровода „Северен поток-2“, който не отговаря на новите изисквания. Газовата директива ще се прилага както за нови, така и за съществуващи тръбопроводи, чието изграждане е приключило след 23 май 2019 г. Прогнозната дата за завършване на „Северен поток-2“ е края на 2019 г. или началото на 2020 г.

Теоретично германският регулатор може да направи изключение за газопровода, но Европейската комисия ще може да блокира това решение. Друг начин за безпрепятствено въвеждане в експлоатация на новия газопровод е сключването на междуправителствено споразумение между Берлин и Москва, но това също е невъзможно без съгласието на Брюксел.

Коментари

Задължително поле