Бургаската художничка Райна Рачева на 80

Основателката на култовата Школа за детски мозайки празнува рожден ден след броени дни

Бургаската художничка Райна Рачева навърши 80. По този повод в художествената галерия „Петко Задгорски“ в Бургас се открива нейна изложба.

Малцина знаят, че всъщност Райна Рачева е от благоевградското село Баня. Родена е на родена на 16.12.1939 г, а в Бургас живее и работи от 1964 г. живее и работи в Бургас, откъдето е нейният съпруг и не по малко известен художник Енчо Рачев. Член е на СБХ от 1979 г. Райна Рачева работи в областта на пейзажа, портрета и натюрморта.

Има 28 самостоятелни изложби в България, участия в национални и регионални изложби в България, представителни изложби на българското изкуство по света: Русия, Полша, Германия, Чехословакия, Украйна, Франция, Япония и др.

Нейни творби са собственост на: Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия, Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" и много обществени и частни колекции в страната, и чужбина.

Сред по-известните и творби са “Детски портрет” 1969 г., “Портрет на Дора” 1971 г. - БХГ, “ и др.

Огромна част от художествения ѝ опит е посветен на децата. През 1966 г. основава Школа за рисуване към тогавашния пионерски дом в Бургас. През този период са създадени около 3000 детски живописни творби. Школата има 10 самостоятелни изложби в гр. Бургас, самостоятелна изложба в София, в Либерец – Чехословакия, Москва, Япония, други изложби в чужбина и участия в национални и международни конкурси за детски рисунки. Деца от Школата са носители на златни и бронзови медали от международна изложба в София по време на “ІХ световен фестивал на младежта и студентите” през 1968 г., национални конкурси – “Аз съм българче”, “Учение и труд” и др. В конкурса “Япония през погледа на детето” – 1970 г., носител на І-ва награда е дете от школата, което е наградено с едномесечно пребиваване в Япония.

През 1979 г. Райна Рачева създава Школата за детски мозайки в Бургас, която ръководи над 30 години. През този период са създадени стотици уникални детски творби. Школата е участвала във всички международни детски асамблеи “Знаме на мира” и Национални детски изложения в София с експозиция и работни ателиета на място.

Детските мозайки на школата са представени в самостоятелни и общи изложби в Бургас, в София, в “Панорама на българската култура.

През 2009 г. Райна Рачева и Школата за мозайки са поканени за участие в Международния фестивал на мозайката в Равена, Италия. Официалното откриване на фестивала е с бургаските детски мозайки, които пожънаха невероятен успех. Днес 30 мозайки на бургаски деца от Школата са в музея на мозайката в Равена, като световен принос в изкуството на мозайката.

Коментари

Задължително поле