Бургас празнува Гергьовден

Бургас празнува подобаващо днешния празник- Гергьовден. Кметът Димитър Николов поднесе цветя и отправи поздрав към всички военнослужещи, ветерани и именици по повод празника.
"Славното ни минало изисква от нас да отстояваме българските воински традиции и да предаваме на следващите поколения идеала за вярност към България. 
Пожелавам на всички военнослужещи и ветерани да носят в сърцата си обичта към Родината и да поддържат жив спомена за славните победи на Българската армия", каза градоначалникът.
Бургазлии изпълниха улиците и морската градина в слънчевото и топло време. Следобед термометърът удари 25 градуса.
Любопитна подробност е, че Бургас е сред малкото места по света, където се съхраняват мощи на свети Георги Победоносец. Те бяха подарени на града от манастира Ксенофонт в Света гора навръх 6 май през 2016 година. В момента християнската реликва се съхраняват в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където е изложена постоянно за поклонение. Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца.
В катедралата "Св. св. Кирил и Методий" се намира и част от Светия кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за храма в "Меден рудник", който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9 май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони