Бурното море взе две жертви във Варна

През почивните дни неохраняемият плаж на Камчия, сочен като един от най-опасните в региона, беше пълен с летовници. Мнозина рискуваха да се разхладят сред огромните вълни.

Издирват млад мъж, изчезнал при нощно къпане, спасени плашат със съд

Бурното море през почивните дни взе две жертви във Варна. В събота на „Слънчев ден“ вълните погубиха 30-годишен български турист, решил да поплува въпреки червения флаг, а в неделя край вълнолома във Варна се удави 12-годишно дете. Сестра му потърсила за помощ спасителите на Южния плаж. Двете деца били на плаж без възрастен придружител.  „Четирима колеги откриха тялото отнесено от мъртвото течение на 500 м навътре. Спасихме и над 10 души, пренебрегнали забраната за къпане“,  разказа старши спасителят на градския плаж Георги Есов.

Той благодари на колегите си Николай Граматиков, Добрин Добрев и Мария Колева. Единствената дама в състава в неделя извадила от мъртвата хватка на морето чужденка. Щом се свестила, жената я заплашила със съд. „За първи път от 30 г. чакам с нетърпение сезонът да свърши. Хабим прекалено много нерви, а летовниците стават все по-некултурни – ругаят ни, че им пазим живота. Няма и плажна полиция, за каквато апелираме от години“,  посочи Есов.

За същото настоява и шефът на плажните медици д-р Иван Иванов. Той обясни, че и в курортите през уикенда е имало много инциденти и скандали. В болница бил откаран турист, спасен на косъм от удавяне, както и 14-годишно дете с травма на крака след скок с главата надолу сред вълните. Талази извадили ръката на друг летовник, а на пясъка медиците оказали помощ и на неколцина колабирали в жегата. 

Вчера стана ясно, че се издирва млад мъж, изчезнал при нощно къпане в неделя на аспаруховския плаж. След мощното вълнение в морето зейнаха дънни ями, а югозападният вятър изстуди водата до 20-21 градуса на брега. „На 50 м навътре температурата й падна до опасните за плувците 15 градуса“, предупреди Георги Есов. Той отново призова плажуващите да не влизат в морето при червен флаг и да спазват указанията на спасителите. Д-р Иван Иванов посъветва туристите да не посещават неохраняеми плажове, особено когато морето е опасно. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони