Бутафорията с 38-те богатства в странство

Те се знаят на село, но не стават за дело

Информационната бомба със списъка на 38 магистрати и политици, укрили богатствата си в чужбина, която гръмна преди 2 години, бе хвърлена отново това лято - и отново гръмна, но заглъхна за дни. Като бутафорна бомба в куфар.

Проверени са депутати, зам.-министри, председатели на общински съвети, кмет, зам.-кметове, съдии, прокурори и следователи, съобщиха държавните обвинители. И добавиха главното: че никой от проверяваните не криел авоари зад граница. Нищо, че от ДАНС им съобщили по-рано обратното.

Някой да е изненадан? Не. Всички знаят, че крадливата върхушка у нас е недосегаема. А някои помнят сентенцията на Филчев, цитирана често от Цацаров: „Корупцията е държавна политика и затова е непобедима в България“. Щом двама главни прокурори са убедени в това, то трябва да е вярно. Списъкът с 38-те е поредното доказателство, май.

Да си припомним неговата история. Тя подсказва, че е бутафорен.

Бутафорията (buttafuoria - фалшификат, от итал.) предполага изработка на имитации, които се ползват вместо истинските неща. Те са с ниска стойност и силна изразителност, в тях детайлите липсват, те не са нужни на зрителя. Ефектни са и се използват често - още от времето на италианската комедия дел арте, та и до днес - в политическите и други представления у нас.

Заглавието с 38-те незнайни богаташи блесна във вестниците през май 2019 г. - след един призив на президента Радев да се разследват имуществата на всички политици зад граница. Призивът бе отзвук на „Апартаментгейт“ - лютия корупционен скандал с евтини апартаменти на клептократи, получени в замяна на лобистко законодателство и користно правораздаване.

„Апартаментгейт“ е само началото. И вододел. Накъде ще вървим? Не можем да градим модерна България по старому - с беззаконие и безнаказаност. Трябват съд, конфискация, връщане на пари!“ - заявява държавният глава. След тази реч пресцентърът на тогавашният обвинител №1 Цацаров съобщава: „Главният прокурор е изискал от ДАНС цялата налична информация относно банкови сметки, офшорни компании и недвижими имоти в чужбина, недекларирани от лица на публични длъжности... и притежавани лично и чрез свързани лица.“

От последвалите заглавия блика ентусиазъм: „Цацаров погва дворците в чужбина!“, „Цацаров подхваща офшорките на политиците!“

Ентусиазмът е в съзвучие с общественото мнение, току-що заинтригувано от сочната клюка, че Борисов е купил дворец в Барселона за едно красиво момиче.

Тържествено прогласената антикорупционна акция на Цацаров идва в края на мандата му, когато се е видял фалстартът и краят на всички предишни наказателни гонки за крадливи приватизатори, деятели и олигарси. Да ги припомним ли? 12-те мегадела срещу енергийната мафия. Обвиненията срещу бившите министри Нанев, Цонев, Върбанов, ексшефката на НАП Мургина, бившият шеф на парното Димитров и други - всичките излезли от съда като „доказано невинни“. А процесите срещу бившия вицепремиер Цветанов, бившият зам.- шеф на парламента Бисеров, депутатите Михайлов, Кърчев, Марешки и компания, Живко Суджука? - все тръгнали и стигнали доникъде... Ами ревизията на криминалната приватизация? - и тя така. А арестите на богатите? - Баневи, Стайков, Арабаджиеви? А КТБ и банкерът Василев? Като чуе за тях на българина за всичко му иде наум, освен за правосъдие и справедливост.

На този бутафорен антикорупционен фронт през октомври 2019 г. държавното обвинение важно обявява: „38 души не са декларирали имуществени данни в чужбина. След данъчните проверки ще се прецени наличието на предпоставки за наказателни производства срещу тях.“

Това се случва точно, когато е в ход смяната на Главните в прокуратурата. Мераклията за незавидното наследство на Цацаров е само един. Самият Цацаров се готви да заеме опразнения в „Апартаментгейт“ шефски пост в КПКОНПИ - институцията с тромава абревиатура и огромни амбиции - да контролира краденото на едро, да плаши мегакрадците, да следи плячката им, да я конфискува... И ето, че 38 клиенти чакат пред вратата u. И да са бутафорни - постът си струва.

Това е през есента на 2019-а. Друго е през лятото на 2021 г.

„Справките за имотите и сметките в чужбина не съдържат доказателства, а само оперативни данни, чийто източник не е посочен. С оперативна информация доказване по НПК не се прави“, заявява Цацаров. Е, да, то се знае на село, ама на става за дело, както се казва. Но Цацаров продължава: „Събирането на доказателства е причина поради която част от проверките продължават. Всичко друго е пълна спекула и демагогия. А от това крачката до компроматите е една.“

Като шеф на КПКОНПИ той пак е в играта. И бутафорният списък си има роля и си я играе. Само че публиката на българските правно-политически трагикомедии намалява. Както и многострадалното население на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари