БФБ: Собствениците на „спящи“ акции от масовата приватизация ще могат да получават дивидентите си

Българска фондова борса (БФБ) изразява пълната си подкрепа за публикуваната от Министерството на финансите концепция за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен Депозитар“ АД в Регистър А (т.н. „спящи” акции) и заложените в нея мерки, се казва в позиция обявена от институцията.

БФБ е готова да подкрепи всяко конструктивно решение на въпроса със „спящите“ акции, както и да участва в дискусии и експертни обсъждания, свързани с различните аспекти на поставения проблем, така че да бъде намерено адекватно и удовлетворително решение, се твърди още в позицията. БФБ припомня, че преди повече от две години с приемането на Стратегията за развитие на капиталовия пазар от над 15 организации е постигнато принципно съгласие за активизиране на акциите, придобити в резултат на масовата приватизация, намиращи се в „спящи“ (неактивни сметки). В тази връзка институцията не счита за конструктивен подхода на тези организации, които сега отхвърлят предложенията в Концепцията без да предлагат

възможно алтернативно решение.

Сред най-важните положителни ефекти, които очаква БФБ след одобрението на мерките от Концепцията са: по-голяма ангажираност на миноритарните акционери в публичните компании, както и на мениджмънта на компаниите към тези акционери, и най-вече реална възможност на голяма част от миноритарните акционери да получават разпределяните от компаниите дивиденти.

В заключение БФБ призовава отново всички заинтересовани страни за провеждане на конструктивен диалог в търсенето на решение на идентифицираните от предложената Концепция проблеми, тъй като счита че отлагането му би довело до задълбочаване на проблемите и увеличаване броя на лицата, които реално не упражняват правата си като акционери в съответните компании.

В израз на волята си за намиране на удовлетворително решение на въпроса със „спящите“ акции, БФБ заявява, че ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на такива акции да става безплатно за притежателите им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари