Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 10 декември 2019

На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

БФБ: Собствениците на „спящи“ акции от масовата приватизация ще могат да получават дивидентите си

Българска фондова борса (БФБ) изразява пълната си подкрепа за публикуваната от Министерството на финансите концепция за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен Депозитар“ АД в Регистър А (т.н. „спящи” акции) и заложените в нея мерки, се казва в позиция обявена от институцията.

БФБ е готова да подкрепи всяко конструктивно решение на въпроса със „спящите“ акции, както и да участва в дискусии и експертни обсъждания, свързани с различните аспекти на поставения проблем, така че да бъде намерено адекватно и удовлетворително решение, се твърди още в позицията. БФБ припомня, че преди повече от две години с приемането на Стратегията за развитие на капиталовия пазар от над 15 организации е постигнато принципно съгласие за активизиране на акциите, придобити в резултат на масовата приватизация, намиращи се в „спящи“ (неактивни сметки). В тази връзка институцията не счита за конструктивен подхода на тези организации, които сега отхвърлят предложенията в Концепцията без да предлагат
възможно алтернативно решение.

Сред най-важните положителни ефекти, които очаква БФБ след одобрението на мерките от Концепцията са: по-голяма ангажираност на миноритарните акционери в публичните компании, както и на мениджмънта на компаниите към тези акционери, и най-вече реална възможност на голяма част от миноритарните акционери да получават разпределяните от компаниите дивиденти.

В заключение БФБ призовава отново всички заинтересовани страни за провеждане на конструктивен диалог в търсенето на решение на идентифицираните от предложената Концепция проблеми, тъй като счита че отлагането му би довело до задълбочаване на проблемите и увеличаване броя на лицата, които реално не упражняват правата си като акционери в съответните компании.

В израз на волята си за намиране на удовлетворително решение на въпроса със „спящите“ акции, БФБ заявява, че ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на такива акции да става безплатно за притежателите им.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Доста съмнителна ми се струва процедурата. Твърде възможно е, да е предизборен трик, с цел да се покаже на евентуалния „електорат“, че някой мисли за хората, че има държава. Хората отдавна изгубиха вяра в почтеността и морала на „демокрацията“, вероятно отчаяни са захвърлили бонови книжки на боклука, минаха повече от 20 години в лъжи и измами. Може би това е поредния ход на всяване на празни надежди. Ще се обещава, ще се бави и „топа топката“ докато минат изборите, след което всичко ще затихне. Виждали сме го, познато ни е, обръгнали сме на лъжите на политиците и финансовите им слуги. Трябваше да си ги избираме ние, имаше и Референдум за това, народа гласува масово в тази посока, но сегашните измекяри пак го излъгаха…

  2. Разбира се,че това е поредният узаконен от държавата опит за грабеж на миноритарните собственици – до сега ако искаха да им дадат пари за тези акции,щяха да го направят.Какво дреме този депозитар 20 години – само лапат заплати.Сега ще насочат паричния поток в правилната посока и това ще е последният обир,защото няма повече от къде…….

  3. Не си мачете мозаците те вече са го измислили ще се опитат да събират данаци върху акциите

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.