БХРА: Не уволнявайте неваксинирани в туризма

Служителите в туристическия сектор, които откажат да се ваксинират, не трябва да бъдат уволнявани, съветват от БХРА.

Предлагат транзитни коридори и облекчени условия за пристигане в страната

Официалният старт на летния сезон трябва да е най-късно на Великден

Искат схема за подпомагане на хотелиерите 

Имунизацията е право на личен избор и затова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) посъветваха своите членове да не уволняват служителите си в случай, че те откажат да си поставят ваксина срещу COVID-19. Според слухове в туристическите среди собственици вече са поискали от персонала си да се ваксинира задължително, а част от хората вече си търсят ново препитание. От БХРА все пак призовават за повече отговорност от представителите на сектора и имунизация, за да се гарантира на почиващите по-голямо спокойствие и сигурност.

От организацията са категорични, че държавата трябва да помисли за двустранни спогодби за по-лесно влизане на ваксинирани туристи, отпадане на PCR тестовете за пристигащи от страни с нисък процент на заразени, реклама на България като безопасна дестинация, както и гарантиране на зелени сухоземни транзитни коридори, така че туристите да трябва да отговарят само на условията за влизане в крайната дестинация, а не и на тези в страните, през които преминават само транзитно. Според бизнеса е необходимо министърът на туризма да даде официален старт на летния туристически сезон най-късно за Великден.

От БХРА поискаха още да се създаде специална схема за подпомагане на хотелиерите, каквато към момента няма. Идеята е те бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. Тоест ако преди кризата хотелът е имал един оборот, а за съизмерим период впоследствие заради кризата приходите са намалели с 60 на сто, тогава държавата да го компенсира с 30% от тези 60 на сто спад на оборота. По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата, ще получат и по-малки компенсации. А повече средства ще има за най-пострадалите сезонни и градски хотели, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Писмо с искането вече е изпратено до премиера Бойко Борисов и до ресорните министри.

Коментари

Задължително поле