Бъдещите монарси на Европа се готвят за трона

Принц Шарл Люксембургски

Младежите не растат в излишен лукс, учат езици и обноски

Дебютират в обществото още като бебета

Медиите усърдно следят всяка стъпка на английското кралско семейство и редовно ни осведомяват за кавгите, тоалетите, децата в него. В същия момент в Европа има и други синьокръвни фамилии, за които не знаем много. Те също имат своите наследници, които се готвят за трона, но без излишен шум.

Последното попълнение в монархическите редици е Шарл Жан Филип Жозеф Мари Гийом, първороден син на престолонаследника на Люксембург принц Гийом и съпругата му принцеса Стефани, която е белгийска графиня. Бебето се роди на 10 май и родителите му се похвалиха в Туитър, а дядо му - Великият херцог Анри, и баба му Мария Тереза го видяха на следващия ден чрез видеовръзка. След баща си Шарл ще наследи управлението на Великото херцогство.

Принцесата на Норвегия Ингрид Александра е вече на 16 години. Тя ще стане кралица след баща си - кронпринц Хаакон, наследник на сегашния крал Харалд Пети и кралица Соня. Девойката има по-голям брат от същата майка, 23-годишният Мариус, но той не участва в кралската надпревара, защото е роден преди майка му Мете-Марит да се запознае с кронпринца на рокфестивал и да встъпи в брак с него през 2001 г. Женитбата на престолонаследника със самотна майка от обикновено потекло предизвика недоволство в кралството, но постепенно страстите утихнаха. Кронпринцът осинови сина на съпругата си, родиха се и още две деца - Ингрид Александра и по-малкият є брат Свере Магнус.

Кронпринцът на Дания Фредерик, син на кралица Маргрете Втора, се запознава с бъдещата си съпруга Мери Доналдсън не на рокфестивал, а в бар по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Тогава девойката, завършила търговия и право, работи в рекламна агенция и си няма идея, че един ден ще се озове в Дания. Романът им продължава четири години от разстояние, преди да се стигне до брак. Мери няма аристократичен произход, но е одобрена от кралица Маргрете Втора. Фредерик е полковник във военновъздушните сили на Дания. Двамата с Мери имат четири деца, най-голямото от които - принц Кристиан, ще наследи короната след баща си. Той е роден през 2005 г. И четирите деца на датското кралско семейство растат без излишен лукс. Те ходят на детска градина, вместо да бъдат обучавани вкъщи, а когато идва време за училище, ги записват в държавно, а не в частно школо.

Принцесата на Астурия Леонор ще наследи испанската корона след баща си крал Фелипе Шести. Тя и датският принц Кристиан са смятани за най-красивите престолонаследници в Европа. Леонор и по-малката є сестра, инфантата София, учат в същото частно училище, което е завършил и баща им - “Санта Мария де лос Росалес”. През лятото принцесите ходят на детски лагер в САЩ. Двете често попадат в обективите на папараците и съвсем заслужено са смятани за модни икони не само в родината си. Същото важи и за майка им - кралица Летисия Ортис, която неведнъж е показвала класа и изтънчен вкус, въпреки че няма аристократично потекло - когато се запознават с бъдещия крал на Испания, тя е телевизионна журналистка. Подобно на баща си, Леонор започва обществена кариера още на 13 години. Тогава тя изнася публична реч, посветена на 40-годишнината на испанската конституция.

18-годишната принцеса Елизабет, херцогиня на Брабант, е най-голямото дете на краля на Белгия Филип Втори и кралица Матилда. Затова един ден тя ще седне на трона на страната си, въпреки че има двама по-малки братя. Тя ще бъде първата управляваща кралица на Белгия, досега короната е била притежание само на мъже. Лиза, както я наричат близките є, се готви за своята роля от малка. На 2 години присъства на сватбата на чичо си. Първата є обществена изява е на 5-годишна възраст, по време на националния празник на страната. На 10 г. открива крило на университетската болница в Ганд. Година по-късно изнася първата си реч по време на възпоменание на жертвите от Първата световна война. Прави го на френски, фламандски и немски. В момента учи в престижния Атлантик Колидж в Уелс, но не е прекъснала обществените си изяви, между които участие в борбата срещу отпадане на деца от системата на образование и за подпомагане на възрастни и хора с увреждания.

Първата жена след повече от 300 години ще седне и на трона на Швеция. Това ще бъде кронпринцеса Виктория, най-голямата дъщеря и наследничка на сегашния крал Карл Густав. През 2010 г. тя скандализира монархическите среди като се омъжи за своя фитнес треньор. Двамата имат 8-годишна дъщеря Естел, която е следващата по ред за шведската корона след майка си. Момиченцето участва в обществения живот още от 2-годишно, когато открива детска приказна пътека, наречена на нейното име.

Първа по ред за престола на Нидерландия е принцеса Катарина-Амалия, родена през 2003 г. Дъщеря е на сегашния крал Вилем Александър. Тя и двете є по-малки сестри посещават обществено училище. Бъдещата кралица редовно съпровожда родителите си на различни светски прояви и вече няколко пъти е произнасяла речи пред бъдещите си поданици.

 

Коментари

Задължително поле