Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства

Данни на Евростат показват, че България е на първо място с най-големи разходи за лекарства

Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

Холандци и германци с най-ниски разходи за илачи с рецепта

Българите доплащат най-много за лекарства в Европейския съюз. Новината съобщи бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, който се позовава на данните на Евростат за миналата година, публикувани в януарския доклад на Европейската комисия за здравеопазване. Пред “Труд” д-р Семерджиев посочи, че по данни за 2019 г., българинът е доплатил 3,955 млрд. лева за лекарства.

Графика на Евростат показва, че България стои на първо място с най-големи разходи за лекарства (виж схемата).

“Става дума за голяма манипулация, която тече от години в публичното пространство, а именно, че в българското здравеопазване се доплаща изключително много, но когато се разгледа структурата на доплащанията се вижда, че не касае медицинската помощ, а става въпрос предимно за лекарства”, коментира д-р Семерджиев.

По думите му по отношение на медицинската помощ и денталната помощ сумите са абсолютно символични.

“За голямата манипулация с частните разходи за здравеопазването говорят числата за 2019 г.”, допълни той. Семерджиев посочи, че през 2019 г. всички разходи - публични и частни, са били 8.3% от БВП или 9,843 млрд. лева, което представлява по 1425 лева на човек за годината. От тях 4.4% от БВП са публичните разходи за здравеопазване - 5.256 млрд. лв. или по 760 лв. на човек, а 3.9% са частните - 4.587 млрд. лв. или по 665 лв. на човек.

Според бившия здравен министър с публични средства за 2019 г. се покриват само 53.4% от здравните нужди, а с частни средства т. е. с доплащания - останалите 46.6%. “Труд” разполага с доклада, според който по-голямата част от заплащането на здравни услуги идва от “джоба” на гражданите. Тенденцията публичните средства да са почти еднакви с частните поражда притеснение за здравеопазването особено за групи с ниски доходи, се посочва още в доклада.

На 229 млн. лева възлизат доплащанията от джоба за извънболнична помощ, а в болниците през миналата година се е наложило да извадим от джоба си 188 млн. лева. За дентална помощ сме платили - 73 млн. лева, а 142 млн. лева са разхвърлени по различни пера за медицински изделия.

“За лекарствени продукти са 3.955 млрд. лв. Това е потресаващо. Това са над 90% от доплащанията”, каза Семерджиев. Според него голямата измама е, че фарма-секторът успява успешно да се скрие зад медицинската и денталната помощ, а населението безпомощно повтаря, че много се доплаща за здравеопазване.

“Доплаща се, да, но предимно за лекарства и цитираните числа показват реалния размер и апетита на фарма-играчите”, допълни той.

За лекарства с рецепта най-малко вадят от джоба си холандци и германци, а на французи, хървати, румънци, шведи и норвежци изобщо не им се налага да доплащат в болниците. Най-много за лечение в болница дават в Гърция, Латвия, Кипър и Белгия, а България е на пето място.

 

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването

Въпросът за парите за доплащане на лекарства е много дълга тема. Държавата има политика за заболявания, при които се покриват 100%.

Правят се стъпки в тази посока, в момента има работна група, създадена от министъра на здравеопазване, за да може да се определи нови политики в областта на лекарствата. Надявам се до май да бъдат готови стратегически документи.

 

Проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз

Органите да се самосезират, за да направят проверка. След това при случай на установена злоупотреба, да кажат на обществото кой с какви средства е злоупотребил. В цялата тази информация няма абсолютно нищо ново. Регулярно излизат подобни данни в Европейския съюз. Това е пореден случай на претопляне на една и съща информация. Ако не са взети мерки е друга тема.

 

 

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

НЗОК плаща около 1.2 млрд. лева за лекарства. Тези за онкология се изплащат напълно, а всички лекарства по протоколи на практика се плащат също напълно и частично се доплащат тези за домашно лечение по списък по болести - те се движат между 25 и 75%. Цифрата от 4 млрд. лева я чувам за първи път, тя е притеснителна на фона на общите разходи за здравеопазване, защото ако харчим 8 млрд. лева за здраве с доплащане, половината отиват за лекарства.

 

Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на Научноизследователските фармацевтични производители (ArPharM)

Общият пазар на лекарства в България - това което плаща държавата и това, което идва от джоба на хората, е около 3.7 млрд. лева. Това включва, продукти т. нар. общи лекарства като витамини и т. н., тоест ако махнем тези неща остават лекарства, които са 2.4 млрд. лева. Никой от държавните институции не може да каже колко точно хората плащат от джоба си - не е малко, но със сигурност не е 4 млрд. лева. Коментарите на д-р Семерджиев излизат извън рамките на експертността.

Коментари

Задължително поле