68% от британците не искат страната им да участва в изборите за ЕП

Емил Миланов, консул в Индия: Установихме връзка с осем български граждани в Шри Ланка

Започва Страстната седмица

Пендаровски води с минимална разлика след първи тур на президентския вот в Македония

Владимир Зеленски води убедително на президентските избори в Украйна

Времето се затопля

На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева Съдружник на Прокопиев дал $1,2 млн. за небостъргача, “Капитал” пробва да превземе “Артекс”

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Българите изпили средно по 75 литра бира през 2018 г.

През 2018 г. консумацията на бира на глава от населението в България е 75 литра или 150 стандартни бутилки пиво. 93% от изпитата в страната бира е произведена в България, по данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Браншовата организация проведе второто издание на своята Национална бирена академия и събра на едно място директорите на националните пивоварни асоциации на Чехия, Полша, Румъния, Словения и Унгария.

От СПБ посочиха, че българите продължават да предпочитат произведената в страната бира.

Все повече се утвърждава тенденцията за нарастващ интерес на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолни бири. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което позволява продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол. В същото време безалкохолното пиво съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като традиционната бира.

Все по-широко се развива и сегментът на специално разработваните бутикови пива, включително с повишено съдържание на антиоксиданти и витамини – позитивна тенденция, която предоставя различни възможности на пазара за удовлетворяване на изискванията на все повече потребители.

Преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, д-р Петър Недялков подчерта, че бирата е нискоалкохолно питие, продукт на ферментация и традиционно се произвежда от пълноценни натурални суровини – вода, малц, хмел и пивни дрожди. Те са с доказани хранителни свойства, богати на витамини, антиоксиданти, минерали, соли и фибри. Именно характерните качества на съставките на пивото и особеностите на технологичния процес, правят възможно производството на повече от 55 000 марки и над 100 вида пиво, според които се определя т.нар. „стил“ или „тип“ бира. Интересен факт е, че пивото съдържа близо 900 съединения, които обуславят спецификите и характера на напитката.

Д-р Петър Недялков опроверга мита, че бирата от една и съща партида е различна в различните опаковки. „Единственото, което се случва, е че пивото преминава през различни бутилиращи линии – за стъкло, кенове, кегове или PET, но това не променя самия продукт. Трябва да се отбележи обаче, че видът опаковка има значение за срока на годност на пивото. Ето защо, ние винаги съветваме потребителите внимателно да четат етикетите, още повече, че произвежданите в страната бири имат списък на съставките и стойността на калориите на етикетите си“, сподели той.

„Националната бирена академия продължава и през тази година с поредица от инициативи, с които се стремим да разширим познанието за пивото и съвременната бирена култура. Едно от най-важните неща е прозрачно, с научни доказателства и факти, но по разбираем и популярен за крайния потребител начин, да дадем информация за категорията и технологичния напредък в пивоварната индустрия.“, обясни изпълнителният директор на СПБ, Ивана Радомирова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. ISTINSKATA BIRA E EDNO,A TOVA KOETO SE PRODAVA V BALGARIJ-SAVSEM DRUGO!PO-VEROJTN
    O E DA J PRAVJT OT VODA,ESENTZIJ,SPITR I MNOGO VAGLERODEN DVUOKIS ZA GAZIROVKA!V SRAVNENIE S VSI4KI OSTANALI,RAZLIKATA,KATO VKUS I KA4ESTVA E GOLJMA!

  2. He e вярно, че бирата е една и съща в различни опаковки. Изпивам два литра от пластмасова бутилка и нищо не чувствам, само се подувам. Като изпия 4 стъклени бутилки, чувството е различно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.