Българите искат зимно часово време

48% предпочитат у нас да се приеме като постоянно астрономическото време, сочи прочуване на "Екзакта"

48% от българите предпочитат страната ни да приеме като постоянно зимното (астрономическото) часово време, 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас, сочи национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса - най-често младите българи на възраст под 30 години.

Привържениците на астрономическото време са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. За избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Националното представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” е проведено в периода 28 септември – 5 октомври. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места.

Европейската комисия предложи в началото на септември отпадането на местенето на часовниковите стрелки всяка пролет и всяка есен. Промяната на регламента за определяне на лятно и зимно часово време ще бъде обсъдено от всяка държава членка, която трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.

Днес е крайният срок за гласуване в онлайн анкетата на адрес: https://www.euaffairs.government.bg/page.php?c=24&d=15676.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България