По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Апаш с 13 присъди осъди прокуратурата Рецидивистът искал 25 000 лева, получи 2500 лева

Депортираха нацистки военнопрестъпник САЩ предадоха Якив Палий на Германия

Потвърдиха гаранцията от 50 хиляди лева за Бенчо Бенчев

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Клоп не иска и да чува за титла

Няма външни наранявания по трупа на изхвърленото бебе на сметището край село Гарваново

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 22 август 2018

Фен с килим хит в Русия

България – арена за шампиони по мъшинг*

40 участници мериха сили по 5-километровото трасе във Войнеговци.

Десетки атлети и техните любимци спориха за медали край София

Хладно и ветровито съботно утро посреща в софийското село Войнеговци домакините на Третото международно състезание за впрегатни кучета, организирано от спортната секция на клуб „Сибирско хъски – България”.

Няколко часа по-късно – с първите по-смели лъчи на слънцето, наръч колчета, стотици метри ограничителна лента и знамена – поляните край селския стадион вече са превърнати в скоростно трасе за кучешки впрягове без аналог в България. Лай и възгласи „Хайк” огласят околията секунди след първия старт, а по пътеката вече лети световният шампион – румънецът Атила Киш, заканил се да вдигне поне 50 км в час с шестте си кучета.

Така започна уникалната двудневна надпревара край столицата миналия уикенд, видя „Труд”. Сред участниците бяха 40 атлети – от дебютанти в тези спортове през европейски до световни шампиони по мъшинг.

Организаторите приветстваха родни състезатели и гости от Румъния, Сърбия, Гърция, Великобритания, САЩ и Финландия.

Сред тях за пръв път на родна територия бе Атила заедно с отбора си и общо 22 от най-бързите кучета в този вид спортове. Очаквано той успя да преодолее трудното трасе най-бързо и бе сред най-големите атракции на състезанието.

„Страхотно е, че на това състезание имахме толкова колички с впрягове, които не могат да се видят никъде другаде у нас и са най-впечатляващи за гледане”, споделиха организаторите.

Стефан Василев стана първи в надпреварата с колела с едно куче.
Стефан Василев стана първи в надпреварата с колела с едно куче.

Така след първия старт в събота Атила даде време 16 минути и 30 секунди, а в неделя постигна рекордните 11 минути и 50 секунди със своята четириколка с впряг от шест кучета. „90% от състезанието са кучетата и техните качества, а останалите 10% са човешкият фактор”, сподели румънецът, за когото няма тайни в мъшинг спортовете. По думите му неговите четириноги приятели са неговото семейство и заради това успяват да дадат всичко от себе си на трасето.

Следващата категория – триколка с четири кучета – също бе окупирана само от чужденци, които не се оставиха на баирите по трасето и се раздадоха докрай.

Световният шампион - румънецът Атила, премина трасето за впечатляващите 11 минути и 50 секунди. Снимки Гергана Генчева, Юлия Велкова и Петя Тасева
Световният шампион – румънецът Атила, премина трасето за впечатляващите 11 минути и 50 секунди.
Снимки Гергана Генчева, Юлия Велкова и Петя Тасева

След двата старта първото място на почетната стълбичка бе за Нандор Бароти от Румъния с общо време от двата дни 30 минути и 40 секунди. Сребърният медал в дисциплината отиде при настоящия европейски шампион Ласло Домонкос от мъшинг клуба в Канижа, Сърбия. Впрягът му от четири сибирски хъскита, които той нарича „сребърни стрели”, премина трасето общо за 33 минути и 32 секунди.

Трета остана единствената дама, която управляваше количка по трасето във Войнеговци – Ребека Бароти. Само на 14 г., тя изостана с 3 минути от брат си, който грабна златото.

Твърдото трасе остави капитана на семейство Бароти без количка, след като четириколката му се повреди. Въпреки това впрягът от осем кучета и Ботонд Бароти финишираха гордо и заслужиха златото в най-силовата дисциплина пред погледа на смаяните зрители, за които предстояха стартовете на колелата, скутерите и бегачите.

(* Мъшинг – спортовете с кучешка тяга и участие на човек.)

 

Ветеринарният лекар д-р Димитър Яновски пред „Труд“:
Спортовете с домашни любимци ни учат на дисциплина и спортен дух

18-03

– Д-р Яновски, вие се погрижихте за ветеринарния контрол по време на състезанието. Какви са положителните страни на спортовете с кучета?
– Хората и най-вече децата, които имат досег с животни, и по-специално спортове с тях, се социализират и растат като отговорни и мислещи за околните. Ползите за кучетата също са големи. Тренираните такива страдат от много по-малко болести. Възпитавани са към благ и спокоен нрав – шансът куче спортист да развие агресия е много по-малък. Като ветеринарен лекар, собственик на клиника „Ита ВЕТ” и председател на столичната колегия на Българския ветеринарен съюз, винаги се стремя да обучавам и стопаните и мисля, че това е пътят към промяна на нагласите на хората за т.нар. агресивни животни.

– Защо кучетата трябва да имат валидни паспорти?
– Всеки стопанин трябва да внимава и да следи за здравословното състояние на животното, което се използва за спорт. Редовно посещавайте ветеринарните си лекари, поне два пъти годишно, за профилактични изследвания. Важно е всички участници в масови мероприятия с животни, пък и по принцип, да са редовно обезпаразитени и ваксинирани. Това е така, защото чрез тези мероприятия ще предотвратим развитие и разпространение на редица опасни болести, засягащи както животните, така и хората.

– Какво може да се научи от състезанията за впрегатни породи?
– Те ни учат на дисциплина, спортен дух, отговорност и социални умения. Това е емоция, адреналин, забавление и комуникация между хора и животни. Нека бъдем по-отговорни като стопани, като ветеринарни лекари, като родители и като хора.
Ивелин Тодоров, председател на спортната секция
към клуб „Сибирско хъски – България“:
Ще направим световен старт

„Смятам, че в България има много хора, които не са открили този вид спорт, и целта на нашия клуб е да предадем наученото през годините, за да може все повече българи да се докоснат до това. В близко бъдеще да направим състезание и с шейни, а след време защо не и европейски или световен шампионат”, каза пред „Труд” Ивелин Тодоров, председател на домакините от спортната секция към клуб „Сибирско хъски – България”.
По думите му той е имал възможността да участва на няколко европейски, а също така и на много международни състезания по драйленд. „Участвал съм и на състезания с шейни с кучешки впряг, подобни на тези, които гледаме по телевизията, и мога да кажа, че чувството е невероятно. Любовта ми към северните породи кучета и начинът, по който работят с човека – техният мъшър, най-вече връзката куче-човек, ми дават стимул да продължавам да го правя”, разкри още той.

Младите надежди
Злато за всички деца

18-12

По време на състезанието във Войнеговци най-малките състезатели просълзиха от радост зрителите. Някои от тях, наскоро проходили, вече даваха всичко от себе си, за да бъдат първи с кучетата си.
След младите надежди в мъшинг спортовете са Деян Станоев на 11 г., Александра Петкова на 9 г., Михаил Тасев на 7 г., Юлия Станоева на 6 г. и най-малките – Лазар Велков на 5 г. и Александър Петров на 3,5 г.
Те преодоляха по-късо трасе и не се отказаха и за миг, затова организаторите наградиха всички хлапета смелчаци със златни медали.

Разнообразни дисциплини
Газ с колело и скутер, спринтьори късат въжета

Българи се пребориха за медалите в дисциплините с колела (байкджоринг) и скутери. Ангел Тасев стана най-бърз с колело и две кучета, а Стефан Василев – с едно куче. Втори с едно куче е сърбинът Лиридон Радбекай, сребро за две кучета взе Деян Василев.
При скутерите на първото място застана Ивайло Петров, следван от Елица Данаилова.
Както и в състезанията зад граница, така у нас традиционно най-конкурентната дисциплина бе каникросът, или тичащите с кучетата.
При мъжете пръв стана Велин Живков с общо време 39 минути и 25 секунди за двата дни, а при жените златото грабна Ана Фликт от Финландия с 45 минути и 54 секунди в конкуренция с още 7 дами.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Información Biraooras.ccm…Valota en Bitacoras.com: No hace mucho tiempo leí alguien que escribió que hasta que no tienes un troll, no eres realmente conocido. No recuerdo exactamente la frase pero venía a decir eso y también recuerdo que pensé “vaya, espero no tener ni……

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.