България - арена за шампиони по мъшинг*

Десетки атлети и техните любимци спориха за медали край София

Хладно и ветровито съботно утро посреща в софийското село Войнеговци домакините на Третото международно състезание за впрегатни кучета, организирано от спортната секция на клуб „Сибирско хъски - България”.

Няколко часа по-късно - с първите по-смели лъчи на слънцето, наръч колчета, стотици метри ограничителна лента и знамена - поляните край селския стадион вече са превърнати в скоростно трасе за кучешки впрягове без аналог в България. Лай и възгласи „Хайк” огласят околията секунди след първия старт, а по пътеката вече лети световният шампион - румънецът Атила Киш, заканил се да вдигне поне 50 км в час с шестте си кучета.

Така започна уникалната двудневна надпревара край столицата миналия уикенд, видя „Труд”. Сред участниците бяха 40 атлети - от дебютанти в тези спортове през европейски до световни шампиони по мъшинг.

Организаторите приветстваха родни състезатели и гости от Румъния, Сърбия, Гърция, Великобритания, САЩ и Финландия.

Сред тях за пръв път на родна територия бе Атила заедно с отбора си и общо 22 от най-бързите кучета в този вид спортове. Очаквано той успя да преодолее трудното трасе най-бързо и бе сред най-големите атракции на състезанието.

„Страхотно е, че на това състезание имахме толкова колички с впрягове, които не могат да се видят никъде другаде у нас и са най-впечатляващи за гледане”, споделиха организаторите.

Така след първия старт в събота Атила даде време 16 минути и 30 секунди, а в неделя постигна рекордните 11 минути и 50 секунди със своята четириколка с впряг от шест кучета. „90% от състезанието са кучетата и техните качества, а останалите 10% са човешкият фактор”, сподели румънецът, за когото няма тайни в мъшинг спортовете. По думите му неговите четириноги приятели са неговото семейство и заради това успяват да дадат всичко от себе си на трасето.

Следващата категория - триколка с четири кучета - също бе окупирана само от чужденци, които не се оставиха на баирите по трасето и се раздадоха докрай.

След двата старта първото място на почетната стълбичка бе за Нандор Бароти от Румъния с общо време от двата дни 30 минути и 40 секунди. Сребърният медал в дисциплината отиде при настоящия европейски шампион Ласло Домонкос от мъшинг клуба в Канижа, Сърбия. Впрягът му от четири сибирски хъскита, които той нарича „сребърни стрели”, премина трасето общо за 33 минути и 32 секунди.

Трета остана единствената дама, която управляваше количка по трасето във Войнеговци - Ребека Бароти. Само на 14 г., тя изостана с 3 минути от брат си, който грабна златото.

Твърдото трасе остави капитана на семейство Бароти без количка, след като четириколката му се повреди. Въпреки това впрягът от осем кучета и Ботонд Бароти финишираха гордо и заслужиха златото в най-силовата дисциплина пред погледа на смаяните зрители, за които предстояха стартовете на колелата, скутерите и бегачите.

(* Мъшинг - спортовете с кучешка тяга и участие на човек.)

 

Ветеринарният лекар д-р Димитър Яновски пред „Труд“:

Спортовете с домашни любимци ни учат на дисциплина и спортен дух

18-03

- Д-р Яновски, вие се погрижихте за ветеринарния контрол по време на състезанието. Какви са положителните страни на спортовете с кучета?

- Хората и най-вече децата, които имат досег с животни, и по-специално спортове с тях, се социализират и растат като отговорни и мислещи за околните. Ползите за кучетата също са големи. Тренираните такива страдат от много по-малко болести. Възпитавани са към благ и спокоен нрав - шансът куче спортист да развие агресия е много по-малък. Като ветеринарен лекар, собственик на клиника „Ита ВЕТ” и председател на столичната колегия на Българския ветеринарен съюз, винаги се стремя да обучавам и стопаните и мисля, че това е пътят към промяна на нагласите на хората за т.нар. агресивни животни.

- Защо кучетата трябва да имат валидни паспорти?

- Всеки стопанин трябва да внимава и да следи за здравословното състояние на животното, което се използва за спорт. Редовно посещавайте ветеринарните си лекари, поне два пъти годишно, за профилактични изследвания. Важно е всички участници в масови мероприятия с животни, пък и по принцип, да са редовно обезпаразитени и ваксинирани. Това е така, защото чрез тези мероприятия ще предотвратим развитие и разпространение на редица опасни болести, засягащи както животните, така и хората.

- Какво може да се научи от състезанията за впрегатни породи?

- Те ни учат на дисциплина, спортен дух, отговорност и социални умения. Това е емоция, адреналин, забавление и комуникация между хора и животни. Нека бъдем по-отговорни като стопани, като ветеринарни лекари, като родители и като хора.

Ивелин Тодоров, председател на спортната секция

към клуб „Сибирско хъски - България“:

Ще направим световен старт

„Смятам, че в България има много хора, които не са открили този вид спорт, и целта на нашия клуб е да предадем наученото през годините, за да може все повече българи да се докоснат до това. В близко бъдеще да направим състезание и с шейни, а след време защо не и европейски или световен шампионат”, каза пред „Труд” Ивелин Тодоров, председател на домакините от спортната секция към клуб „Сибирско хъски - България”.

По думите му той е имал възможността да участва на няколко европейски, а също така и на много международни състезания по драйленд. „Участвал съм и на състезания с шейни с кучешки впряг, подобни на тези, които гледаме по телевизията, и мога да кажа, че чувството е невероятно. Любовта ми към северните породи кучета и начинът, по който работят с човека - техният мъшър, най-вече връзката куче-човек, ми дават стимул да продължавам да го правя”, разкри още той.

Младите надежди

Злато за всички деца

18-12

По време на състезанието във Войнеговци най-малките състезатели просълзиха от радост зрителите. Някои от тях, наскоро проходили, вече даваха всичко от себе си, за да бъдат първи с кучетата си.

След младите надежди в мъшинг спортовете са Деян Станоев на 11 г., Александра Петкова на 9 г., Михаил Тасев на 7 г., Юлия Станоева на 6 г. и най-малките - Лазар Велков на 5 г. и Александър Петров на 3,5 г.

Те преодоляха по-късо трасе и не се отказаха и за миг, затова организаторите наградиха всички хлапета смелчаци със златни медали.

Разнообразни дисциплини

Газ с колело и скутер, спринтьори късат въжета

Българи се пребориха за медалите в дисциплините с колела (байкджоринг) и скутери. Ангел Тасев стана най-бърз с колело и две кучета, а Стефан Василев - с едно куче. Втори с едно куче е сърбинът Лиридон Радбекай, сребро за две кучета взе Деян Василев.

При скутерите на първото място застана Ивайло Петров, следван от Елица Данаилова.

Както и в състезанията зад граница, така у нас традиционно най-конкурентната дисциплина бе каникросът, или тичащите с кучетата.

При мъжете пръв стана Велин Живков с общо време 39 минути и 25 секунди за двата дни, а при жените златото грабна Ана Фликт от Финландия с 45 минути и 54 секунди в конкуренция с още 7 дами.

Коментари

Задължително поле