България въвежда нови терапии средно за 956 дни

Около 10 000 нови пациенти се включват всяка година в клинични изпитвания на над 500 центъра в България. Заетите в сектора са 3000 души, а прекият финансов поток, генериран от клинични изпитвания у нас през 2017 г., е 178 млн. лв., от които 41 млн. лв. са плащания към бюджета - данъци, такси, осигуровки.

Това обявиха от Българската асоциация по клинични проучвания (БАКП) на семинар "Значението на клиничните изпитвания за пациентите, медицинските специалисти и здравните власти".

С пазарен дял от 1.1% през 2017 г. страната ни се нарежда на 20-о място в света в индустрията на клиничните изпитвания, съобщи председателят на УС на БАКП д-р Иван Георгиев. Около 40% от знанията, нужни за одобрението на всяко ново лекарство, се генерират при клиничните изпитвания, посочи той.

България въвежда новите терапии средно за 956 дни, като по този срок се нарежда на 18-о място в ЕС, цитира данни на Евростат изпълнителният директор на АРФАРМ Деян Денев. Той изтъкна, че разработването на ново лекарство струва на фармацевтичните компании между един и 4 милиарда долара и инвестициите в научно-изследователска дейност са по-големи от печалбите.

В момента 14 терапии кандидатстват за реимбурсация, но те могат да бъдат одобрени евентуално чак след 2020 г., прогнозира Денев.

На финален етап е разработването на електронен регистър на клиничните проучвания, съобщи изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве