Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

България въвежда нови терапии средно за 956 дни

Около 10 000 нови пациенти се включват всяка година в клинични изпитвания на над 500 центъра в България. Заетите в сектора са 3000 души, а прекият финансов поток, генериран от клинични изпитвания у нас през 2017 г., е 178 млн. лв., от които 41 млн. лв. са плащания към бюджета – данъци, такси, осигуровки.

Това обявиха от Българската асоциация по клинични проучвания (БАКП) на семинар „Значението на клиничните изпитвания за пациентите, медицинските специалисти и здравните власти“.

С пазарен дял от 1.1% през 2017 г. страната ни се нарежда на 20-о място в света в индустрията на клиничните изпитвания, съобщи председателят на УС на БАКП д-р Иван Георгиев. Около 40% от знанията, нужни за одобрението на всяко ново лекарство, се генерират при клиничните изпитвания, посочи той.

България въвежда новите терапии средно за 956 дни, като по този срок се нарежда на 18-о място в ЕС, цитира данни на Евростат изпълнителният директор на АРФАРМ Деян Денев. Той изтъкна, че разработването на ново лекарство струва на фармацевтичните компании между един и 4 милиарда долара и инвестициите в научно-изследователска дейност са по-големи от печалбите.

В момента 14 терапии кандидатстват за реимбурсация, но те могат да бъдат одобрени евентуално чак след 2020 г., прогнозира Денев.

На финален етап е разработването на електронен регистър на клиничните проучвания, съобщи изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.