България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Европейската централна банка.

Създаденият по плана „Юнкер“ Европейски фонд за стратегически инвестиции се очаква да мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции, стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд. евро по плана „Юнкер“ в 28-те държави членки на Европейския съюз. Общо 972 000 стартиращи фирми и малки и средни предприятия ще имат улеснен достъп до финансиране.

България запазва позицията си сред първите пет държави в ЕС по размер на привлечени инвестиции спрямо БВП. Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в България възлиза на 472 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 млрд. евро.

Инвестициите в България:

Инфраструктурни и иновационни проекти

7 одобрени проекта, финансирани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с подкрепата на ЕФСИ

близо 320 млн. евро общо финансиране

очаква се то да генерира общи инвестиции в размер на 874 млн. евро

Малки и средни предприятия (МСП)

14 одобрени споразумения с банки посредници, финансирани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) с подкрепата на ЕФСИ

151 млн. евро общо финансиране

очаква се то да генерира около 1,6 млрд. евро инвестиции в близо 9970 МСП и дружества със средна пазарна капитализация, които ще се възползват от подобрения достъп до финансиране

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции