На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

България е на 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през 2018 г.

Четири страни са отбелязали двуцифрен ръст

Словения излиза на първо място

България е на 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантска компания за недвижими имоти. Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо предходното тримесечие. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с повишение на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна.

За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил.

Дългогодишният лидер Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като средните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, сериозните колебания на фондовия пазар, засилването на местната валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от компанията, са се повишили с 4,3% през 2018 г.

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%) и Финландия (-2,9%). Но данните за Стария континент през 2018 г. обрисуват смесена картина – страните от Централна и Източна Европа са на предни позиции, Португалия, където цените са нараснали с 6,1%, изпреварва Германия (5,4%), а Великобритания изпреварва съвсем леко Гърция.

 

В Европа

Вложенията в бизнес имоти ще достигнат 230 млрд. евро

Кооперациите привличат вниманието

Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година.

Обемът от инвестиции в бизнес имоти в Европа се очаква да достигне 230 млрд. евро в края на годината, пише в доклад на консултантска компания. Това би означавало, че 2019 г. ще бъде шестата поредна година, в която инвестициите в бизнес имоти в Европа надхвърлят 200 млрд. евро. Компанията отбелязва, че това се случва за първи път в историята на европейския инвестиционен пазар и подчертава статута на континента като убежище за инвестициите.

Въпреки че Германия, Великобритания и Франция ще продължат да привличат лъвския пай от капиталите, Полша (с ръст от 46% през 2019 г.), Дания (+38%), Финландия (+32%) и Португалия (+27%) се очаква да надминат значително средното равнище на инвестициите в бизнес имоти. САЩ, Сингапур и Южна Корея са били трите най-големи групи инвеститори извън Европа през 2018 г. и се очаква те да останат доминиращи и през 2019 г.

Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година. В Холандия, например, експертите очакват общият обем на инвестициите в жилищни имоти да достигне равнището на инвестициите в офиси. Интересът на инвеститорите ще бъде насочен все повече и към алтернативни сектори като центрове за данни и домове за възрастни хора в търсене на дългосрочна печалба.

Възможностите за развитие на установени офис локации ще останат привлекателни, като равнището на незаетите офиси в централните бизнес квартали в европейските градове е намаляло до 6,1% през миналата година.

 

След 10 години на затишие

Цените в Гърция отново нарастват

Инвестициите от чуждестранни граждани са рекордни

Възможностите за отдаване на жилища под наем чрез платформи за краткосрочно настаняване повиши интереса към имотите в Гърция.

Гръцкият имотен пазар излиза от близо 10-годишния си период на затишие. Данни на Гръцката централна банка показват, че 1,35 млрд. евро са вложени в покупки на имоти (предимно къщи) в страната през миналата година от чуждестранни инвеститори, съобщава гръцкият вестник “Катимерини”. Това е ръст със 172% на годишна база след повишението от 86,5% през 2017 г., когато инвестициите достигнаха 500 млн. евро.

Цените на жилищата в Гърция са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%. Имотни експерти казват, че вложенията на чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на гръцкия жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина и луксозни ваканционни имоти.

Големият ръст е породен от възможностите за отдаване на апартаменти под наем в платформи за краткосрочно наемане като Airbnb, Booking и HomeAway, от привлекателността на програмата “Златна виза”, която предоставя петгодишно разрешение за местопребиваване на чужденци, готови да инвестират най-малко 250 хил. евро в гръцки имоти, и от продължаващия ръст на туризма, който увеличи търсенето на ваканционни домове.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.