България е на 105-о място по щастие в света

България е на 105-то място в света по щастие, сочи последното издание на World Happiness Report. Страната  ни бележи напредък от 24 места сравнение с миналата година, когато беше поставена под 129-о място.

Основни показатели, формиращи позициите в класацията са брутеният вътрешен продукт на глава от населението, социалната подкрепа, продължителността на живота, свободата да вземаме житейски решения, щедростта и възприемането на корупцията.

Има поне седем ключови показателя за щастието, допълва докладът. Хората, които живеят в най-щастливите страни, имат по-дълга продължителност на живота, по-голяма социална подкрепа и повече свобода да правят избор в живота си. Освен това те имат по-малка корупция, отчитат по-голяма щедрост, изпитват по-малко неравенство в щастието и имат по-висок брутен вътрешен продукт на глава на населението, показва докладът.

Норвегия измести Дания начело на класацията, която в четирите издания на доклада досега е била три пъти на първо място, като само веднъж е изместена от Швейцария.

Страните в региона на Субсахарска Африка, заедно със Сирия и Йемен, са сред най-малко щастливите от общо 155 държави, участващи в класирането на ООН.

 

Коментари

Задължително поле