България е 55-та в света по защита правото на собственост

България е на 55-то място сред 129 страни в международния индекс „Право на собственост”, разработван от Алианс „Право на собственост”, съобщиха от Института за пазарна икономика. България получава 5,72 точки от мксимални 10 точки. Това ни поставя веднага след Румъния и пред Индия в класацията.

Средният резултат за света e 5,73 точки. На първо място в класацията е Финландия (8,65 т.), следвана от Швейцария (8,53 т.) и Сингапур (8,481 т.). Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания. На дъното на класацията са Хаити (2,65 т.), Йемен (2,71 т.) и Венецуела (2,84 т.).

България има най-висока оценка по отношение на защитата на физичаската собственост на гражданите и фирмите. Като оценката се повишава спрямо предходни години. Анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече инвестиции, по-ниско неравенство в доходите и по-висок стандарт на живот. Първите 20% от държавите в класацията имат 16 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение с последните 20% от изследваните държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес