България закрива консулството си в Екатеринбург, чака Русия да закрие своето в Русе

Министерският съвет взе решение за временно закриване на Консулството на Република България в град Екатеринбург, Руска федерация. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

"Предвид ограничаването до нормални и разумни рамки на руското дипломатическо присъствие в Република България и с разбирането, че двустранните отношения следва да се основават на реципрочност, Република България ще закрие временно Консулството си в град Екатеринбург, Руска федерация, и очаква реципрочни действия от руска страна по отношение на Генералното консулство в град Русе", се посочва в информацията.

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова изрази и съжаление от решението на българското правителство в оставка да затвори консулството. "Струва ми се, че това беше прибързано и необмислено решение. Ако консулството в Русе се намира на около четири часа път с кола от София, то консулството в Екатеринбург обслужваше огромния Сибирски окръг и северната част на Казахстан, което означава, че тези масови туристи, които с удоволствие от северните ширини са отишли ​​да почиват в България, сега няма да могат да направят това", каза Митрофанова по телевизия "Россия 24".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България