АПИ напомня: Проверете валидността на е-винетките си

Президентът организира среща за обсъждане на проблемите при проведените местни избори

Съдът пусна от ареста сина на Миню Стайков

7 души са загинали при газовата експлозия в Словакия

„Пътна полиция”: Катастрофите в страната до момента са около 50

Ердоган: Турция няма да напусне Сирия, докато хората там не я помолят

ИАГ: При покупка на коледна елха да се следи за контролна пластина, глобата е от 50 до 3000 лв. 

Софка и Гринго празнуват в Дубай

Фандъкова към столичани: Бъдете внимателни – както при шофиране, така и при пешеходно придвижване!

Дъщерята на Стоянка Мутафова – Муки: Последните думи, които чух от нея бяха „Обичам те“

Данъчни затвориха четири вериги от заведения за хранене в София

Пожар изпепели подпокривното пространство на сграда в София

Ангел Джамбазки и Мария Габриел откриха международната конференция „Западни Балкани“ (СНИМКИ)

42-годишен охранител издъхна след сбиване пред пловдивско заведение

Правителството прие разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда от завеждащия инспектората на прокуратурата

България за Русия винаги е била на заден план

Вреден е спорът „русофили срещу русофоби“, приятелската дистанция с Русия е уместна

Киев и до днес се нарича „майката на руските градове“, но българската основа на руската държавност упорито се отрича.

„България не бива да е враг на Русия“, заявява новоизбраният президент на България Румен Радев пред френския всекидневник „Монд“. Разумно, сдържано изявление, от което не следва той да е русофил.

Пак тези дни проф. Андрей Пантев, три пъти депутат в Народното събрание от квотата на Коалиция за България, казва друго: „Няма антируски съюз, към който България да не е била съпричастна… Днес Русия едва ли може да се отнася така, все едно нищо не е било. Защото, както и да го въртим, България е член на един военен съюз, който Русия смята за враждебен.“

Тази манипулативна теза за „неблагодарните братушки“ – българите, отдавна се предъвква в руски медии и в коментари под различни дописки за България там. Често ни изкарват по-враждебни към Русия, отколкото считат поляците, унгарците и румънците, които с цели армии са воювали срещу руснаците, а Полша два пъти е палила Москва. Въпреки това спрямо тях руската страна неведнъж е постъпвала доста по-благосклонно, отколкото спрямо нас.

Има, разбира се, и обективни оценки, макар и оскъдни. Тази година генералът от външното разузнаване на Руската федерация Леонид Решетников, историк, директор на Института за стратегически изследвания при администрацията на руския президент, сподели в ефира на телевизия „Риси“: „Ние ясно им казахме: „Вървете където искате! Искате в НАТО – добре, искате в ЕС – добре… и ги оставихме. Е, как да наречем българите „предатели”? В нашите политически кръгове не се оценява достатъчно значението на България за Русия.“

А сега в Москва имат претенции. Защо сме с НАТО, когато пактът ги притеснява по границите, защо сме с ЕС, когато им се налагат санкции, защо не им се урежда „Южен поток“. Ами защото трябва да изпълняваме съюзническите си задължения! Както стриктно ги изпълнявахме във Варшавския договор, който те сами разпуснаха по инициатива на президента си Горбачов. „Иди ми – дойди ми“ може да си позволят Великобритания и още една-две държави, при това рядко и с много опасения. По-малките не можем и да мислим за своеволия.

Много добре знаят това политиците в Москва, но го играят велики и непогрешими. Ген. Решетников е рядко изключение: „Българите обичат Русия – казва той – ценят я, уважават я и преди Освобождението. Изведнъж се случва 1917 г. и ние им казваме: „Вие сте обичали не тези руснаци, които е трябвало.“ Българите се съгласяват и започват да обичат само съветските руснаци. Идва 1991 г. и ние казваме: „Не, не трябва да обичате съветските руснаци, трябва вече да обичате новите руснаци… Всеки сърбин, българин или черногорец ще ни каже „вие ни предадохте“!“

Сегашният руски президент определи разпада на Съветския съюз като най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век. Де да беше първата в историята им, ами са цели пет! Русия е преди всичко държава, а това не е същото като страна. Спрямо която понякога държавата е била дори враждебна, както при Петър I и след 1917 г., например. Състоянието на държавата винаги е било определящо за посоката на развитието – към възход или към падение. Така е и у нас сега. Държавата е била и е причината за руските беди и руските победи.

Появата на Киевска Рус според руските историци е датирана през 862 г., появата й според Николай Бердяев е сред най-големите тайни в историята. Доскоро набиваха за някакви славяни по онези земи, които имали били своя култура, градове, език и дори бойни кораби, но не можели да се управляват сами, завалиите, та си поканили едни варяги или нормани начело с княза им Рюрик да ги оглави и така се появила тази държава.

За никакви руси обаче не става дума чак до XV в., по онези земи е било разположена Велика България на кан Кубрат, наричана още Урус (велика) Булгар, откъде най-вероятно произлиза и Рус. Самият град Киев с яката крепост Башту около него е построен от брата на великия кан – Шамбат през 658 г. върху селището аул Хон-Балън, градено от Буломур, чийто потомък е Атила. Населението говори на български.

Това четем от проф. Риза Бариев от Петербург, ученик на Лев Гумильов. Твърдят го и учени историци от Казанския университет. Акад. Дмитрий Лихачов в началото на миналия век пише, че в края на IX в. от България в Киев са занесени православието, кирилицата и свещените книги на средновековния наш език. Киев и до днес се нарича „майката на руските градове“, но българската основа на руската държавност упорито се отрича.

Важно е това обстоятелство, за да си обясним много факти от поведението на руските столици спрямо нас през вековете и до наши дни. Киевска Рус се разпада през XII в. на отделни княжества, често враждуващи помежду си, тъй като обединявалият ги дотогава дух за обща отбрана и търговия се изпарява. Век по-късно укрепва Московското княжество, но през 1237 г. удря в гръб Волжка Булгария, тя пада под монголско владичество, но малко по-късно пада и Московията. А самата Москва с крепостта Кремъл са градени от волжките българи през 1088 г., през 1147 г. само е превзета от ростовско-суздалския княз Юрий Долгорукий.

Чак през XVI в. се появява руското царство, обединено около необходимостта да се противостои на Полша и Османската империя. Тогава у нас сред потиснатия народ се появява митичната фигура на Дядо Иван. След смъртта (убийството?) на Иван IV Грозни, взел през 1551 г. и титлата „цар на българите“, следват смутни времена, междуособици и нова държавна деградация. При Петър I през 1721 г. се въздига и укрепва Руската империя като велика сила, по негово време все още официалният и народен език е българският, макар и поразреден с чуждици.

През XIX в. едва след освобождението на Сърбия и създаването от нищото на Гърция най-сетне след половин век иде ред и на България. За Русия тя винаги е била на заден план. Дава на Румъния населената с българи Добруджа, в която не живеят никакви румънци. През 1885 г. Русия окуражава Сърбия да нападне страната ни и изтегля офицерите си от българските войски като демонстрация против Съединението.

Александър Батенберг ни е препоръчан за княз от самия Александър II – Царя освободител, но през 1886 г. синът му Александър III ни принуждава да го прогоним. През 1917 г. великата империя е срината от болшевишката революция до почти пълна разруха. След 1922 г. възниква СССР, става свръхвелика сила, но през 1991 г. отново се появяват центробежни сили и идва последният, пети поред крах. Този път интернационализмът на комунистите убива държавата.
Князете и царете в тази страна не допускат появата на руска нация, която да изгради своя национална държава. Това е главната причина руската държавност да е устойчива само под външен натиск и да се разкапва поради вътрешни противоречия и дрязги. Непобедимата отвън Русия сама се побеждава отвътре. Българският държавотворчески ген, периодично оплождащ с величие от Кубратова и Волжка Булгария онези земи и пространства, не се справя засега с глупостта на редица руски управници да присаждат западни деструктивни за държавата им модели.

Заради този ген, заради многото ни кръвни роднини в тази страна не трябва русофобски да заставаме срещу нея. Заради многовековните несправедливости на руските управници нямаме основания да сме русофили, както и да приемаме оттам упреци, че сме в НАТО и ЕС.

Векторът на руската геополитика към Балканите сочи все още към Белград и Атина, а не към София. Днешна Русия все още не предлага на руснаците обединителна национална идея, поради което вътрешните разпадни процеси все още я заплашват. Приятелската дистанция е уместна.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (48)

 1. “България за Русия винаги е била на заден план“И понеже България за сащ и ес е била винааги на Преден план:)))хахаа..

 2. Абе защо руснаците не са българофили, а ние трябва да сме русофили?

  1. Много страни има като нашата и за това. Ама ние сме си свикнали да сме все по-по-най и като мравката да се перчим пред слона. А в случая русофили има заради руското влияние по време на комунизма и последвалият го крах… а в днешни времена заради хибридната война на Русия. Все едно България и Македония… ние си ги обичаме а те пък се пазят от нас. Надявам се дасъм бил изчерпателен… останалото ще го научиш от речника с псувните на Велемир и комент.

   1. Русофилията и русофобията нямат нищо общо с комунизма.
    Препрочети статията.
    Аз, пак го казвам, че токово пиле като руснак не съществува!
    Сбириток, тотална мешавица и пак далеч преди комунизма.

  2. никой не те натиска да си русофил бе, олигoфрен!

 3. Забележително обективна информация , подплатена с конкретни факти . Мисля , че водещата поука е винаги с … с когото сме , НО никога срещу Русия – тая мъдрост първо я е казал Бисмарк , а след това я е приложил и Борис ІІІ .

 4. Да flint, и още много от историята на рода ни, с нечовешко съзнание се пренаписва. Евреите нали и те, са чада на дяда ни Ной, а може и той да е ползвал вечния календар на БОГарите…знаем кой предаде на османците Търново… Но все пак има човешки закономерности, и българинът е свързан с потомството си, дори още по-здраво от колкото с пъпната му връв. Случва се, да ти се иска да напляскаш сина си, но като го гледаш една глава по висок, си казваш толкоз можах да направя за теб, дадох ти вяра, та проговори на майчин език, а писменост да пишеш, на другото ще те научи живота. Поради това е грях родителите на Русия да са русофоби, въпреки, че да си русофил, е непризната слабост към чедото си.

 5. Това което разбрах е НИКОГА С РУСИЯ. Другото е бла-бла.

  1. затуй ще сме все „мачето у дуваро“ на мирните конференции 🙂 …

 6. Imam vazmojnostta da poznavam mnogo rusnqci, ukrainci i armenci.Vsichki sa se otnasali s uvajenie kam men i s lubov govorat za BULGARIA.
  Samo gadnata izmet platena ot Soros i upravlqvala Bulgaria poslednite 10 g dovede do omraza mejdu ni!

  1. Прави разлика между народ и правителство. Народът може да има симпатий към друг народ, но правителството е на принципа „Няма вечни приятели, има вечни интереси“. Примери бол… Крим… ситуацията след падането на комунизма…по-назад окупирането на Полша и разделянето и между Руснаците и Нацистите…WW1, WW2…

 7. Изглежда Решетников говори без височайшо позволение!И затова коректно!Само ,че господарите му от Кремъл чрез устата на Курнелия Нинова го нарекоха корумпиран пияница.Обаче тя най-вероятно ще е искала да каже,че говори за измисления професор Андрей Пантев!

 8. Няма как да е Бългерията на преден план.С това измислено НАТО,как да сме на преден план? И с тези продажни управници,дето сега се чудят как да забатачат страната ни още повече.

 9. Поне да бяха прочели статията някои тъмни балкански субекти преди да плюят. Там ясно пише, че проблемът с официалното отношение на Русия към Бг не е в сегашното ни присъствие в НАТО и ЕС, а в древността, в средните векове и чак накрая в днешно време. Както и симпатиите към „дядо Иван“ не са от ХХ век при социализма, а в XVI в при Грозния ИВАН, приел титлата „цар болгарски“. Пенчовци бре, четете! Това не важи за мошето „петрушко“, при него е въпрос на злоба с природен произход.

  1. Той не е „петроха“, а „петрушка“(мерудия).

 10. В това, че СССР ни заряза немам никакво съмнение! През 1982, като студент имах колеги руснаци, които на пияно ми обясняваха, че в консулството им казали как сега България ще бъде оставена сама и ще фалира. В СССР тогава вървеха народни настроения, че те видиш ли хранели целия СИВ, най-вече ГДР, нас, поляците и т.н.. Спомням си какви изявления направи тогава Горбачов. После си спомням и реакцията на Тодор Живков, който на момента потърси връзка с Германия и по телевизията нарече социализма „недоносче“. След това Луканов го свали и настъпи мизерията на „Лукановата Зима“.

 11. Дано най-после на свеулковци да им светне и да си отговорят кой и кога разруши София ,кой и какво ни донесе западната демокрация през последните двадесетина години и до кога ще бъдем така с Голямата помощ която получаваме от големите братя в днешно време.

  1. Не се напъвай! Нема да се върне онова време, когато ни живеехте на гърба. Пари се изкарват И С РАБОТА. Затова се научи да работиш.

    1. А ти определено си посредствен, истеричен, ниско образован и комплесиран селяндур. Ако требва да слезна на твоето ниво ти ми приличаш на лисицата, която все вървела подир коча, щото много му се били провесили топките, та се надала да му паднат и тя да ги грабне. Надай се, сельо!

 12. Който не знае историята си,няма и бъдеще!
  Много „историци“ се навъдиха напоследък,но никой не знае или не ще да казва истината за миналото на България.Всичко се изопачава и настройва в угода на времето.

  1. Затова е необходимо човек да се информира и да мисли със собствения си мозък, а не с партийни идеологии. На базата на филологическото си образование и на дългия житейски опит приемам статията като точна и обективна.Приемам и общия извод – дистанция.Това е най-достойното поведение.

 13. Просто чудесен анализ на доктор Илиев и поредна ярка демонстрация на неговата последователност. САЩ или Русия – за нас като българи, най-важното е България. Умерена дистанция би била здравословна и спрямо САЩ, но там ни набиват цигано-любци и евреи по всички висши държавни постове. Сами сме сред буря, заобиколени от глутница вълци. Да живее България!

  1. Ще я бъде докато съществуваме ти и аз, и много други, които могат да плачат когато се бият!

 14. петрушка е магданоз на български,а не мерудия

  1. Сега видях в уикипедията за петрушката и това как от petroha го нагласихте на petrova…след това на петрушка, че и българска дума я изкарахте. Ей това сте комунягите. Няма значение дали нещо разбирате или не , нагласяте си го докато ви „уйдиса“. В българския език 99% са нови думи чуждици. Дали има и две три пра-български (гега, ямурлук). А иначе, аз не мразя руснаците и Русия, просто смятам, че всякък не ни е изгодно , заради деградиралото им правителство, заради слабата им икономика(220 лева минимална заплата вдигната два пъти за една година заради инфлацията… иначе щеше да е 160 лева наши пари). Отделно където аз съм апелирал винаги да сме с Европа защото имаме еднакви ценности, както и винаги да гледаме нашите Български интереси, а не да сме с Русия или САЩ. Но при положение, че Велемир и комент са руски тролове, а както писах в началото комунягите обичат да си нагласят и този мой коментар ще бъде изопачен.

   1. трол е на оня олигoфрен башта ти сина…

    1. Казал съм ти да се обесиш на най-близкото дърво.
     Ще ти помогна, бъди сигурен, боклук!

  2. Знам, обаче „Магданоз“ не е достатъчно обидно, а „Мерудия“ е обобщаващ синоним на „Магданоз“(виж. Уикипедия), който в случая подчертава интелектуалния статус на на въпросния. По същия начин бих го нарекъл „келеме“ с ясното съзнание, българската дума е „празноглавец“.

   1. Интересно. На магданоз и мерудия не се бяхте опитвали да ме засегнете. Вие ще трябва да сте изключително умна и начетена личност щом, можете да ме определите по няколко коментара във интернет. Виждам, че ник-а ви е Поручик… чуждо военно звание което няма как да имате, а наричате мен „празноглавец“. Странно това ми напомня за един литературен герой на име Швейк и приключенията му. За друго няма да говоря повече със псевдо Поручика… надявам се също така да не сте бил военен, че там работата с интелекта е много на зле… общо взето „Влизате различно умни, излизате еднакво тъпи“ в допълнение свикнали да им казват кога да си вдигат гащите и да се забърсват с вестник. Та за това и пишеш магданоз и мерудия с главни букви де.

    1. Добре казано.
     Не разбирам защо името ти е petroha, което ми напомня нещо…
     Що се отнася до мерудията за някои Български области (Северо-изток) е магданоз, за други е шарена сол, за други е набор от зеленина, а за мен (София) е чубрица 🙂

     1. Но си слагайте „на всяка манджа мерудия“ и да ви е вкусно! И не забравяте „Наздраве!“

 15. “Пари се изкарват И С РАБОТА. Затова се научи да работиш.“ Да, така би трябвало да бъде и ние така сме възпитани от семейството и обществото, в което сме се родили и израснали, но за съжаление сега виждаме съвсем други неща и не само в България. Пари (или повече парета) не се изкарват с работа, за съжаление, а с далавери, кражби, даже законни, нагаждачество, политиханство, депутатство и пр. нищо правене. Какво толкоз работи бат сороско, че прави по 15 млн. $ на ден и е почти на 90 г. А и той не е единствен. Такива “работяги“е имало във всички полит. сми и общества. Разликата е била само в количеството на крадене. Некъде може да се краде повече, както в България последните 26 г, някъде по-малко, където населението е успяло, поне малко, да се пребори с корупция, крадливите монополи, паразитите и пр.. Приятен ден на всички наистина работливи хора:) Не сме богати, но затуй пък сме честни:)!!!

  1. Някой път се хиля като идиот на вашите коментари в 1 л. мн. ч. Вие наистина ли сте повече от един? В едно тяло или в няколко :))))))

 16. Ценностната система в братската рус се изразява в 80 братя отровени с Первомайские духи. Съжалявам, но не искам децата ми да следват този път. Единият син избра според мен верния път, тежко е но никой не е казал, че децата трябва да стоят до полите на майка си. По-малкият има да извърви доста път още. За съжаление не мога да му влияя, както не можах и на първия. Поживем – увидим. Жалко но братската Рус не предлага условия за развитие и по-висок стандарт.

 17. Кой и как бомбардира София през 1944 г.??? Ами бомбардира я антифашистката коалиция, на която България, начело с фашисткото си правителство обяви война. В тази антифашистка коалиция участва и братският СССР. Ако и на него бяхме обявили война – камък върху камък нямаше да остане. Когато се обявява война трябва да си готов да понесеш последствията. Сега само от няколко приказки и оценки за инвазията в Крим, която инвазия е копи пейст на аншлуса на Австрия СССР ни е обявил за враг. Значи за да не нахлуят руските орди тук не трябва да имаме мнение по въпроса.

  1. Не, трябва да имаме мнение и то наше честни!

 18. “Някой път се хиля като идиот на вашите коментари в 1 л. мн. ч. Вие наистина ли сте повече от един? В едно тяло или в няколко :))))))“ Хахаха:) Ние много се радваме, че създаваме приятни емоции за хилене на Цветанчо:) Нека се смеем повече, защото смехът е Здраве:) И да Цветко повече сме от един:) Не е важно кой пише, а е важно мнението, което изразява, а то е мнение на много хора/много тела:) Не само на нашето многобройно семейство, но и на многобройните ни чудесни приятели и не само от България:) Даже вече се сватосахме и с нордхамериканците, въпреки че те са по корени френци, шотландци, англета. Внучката Победа се казва е смесена. Разбира се има най-много от българското 50%:) А Цветанчо вместо да се хили като идиот нека помогне с нещо. Ако може да намери повече инфо за Хитрино – разходи, приходи и нека всички да дебнем и предотвратим краденето там. Подобни места са идеално място за незаконно обогатяване и не само в България:( Приятен ден от нашата многобройна група на всички честни духовни хора:)!!!

 19. Булгария за Рисия е на последен план, както и много други малки народи, Никога с Русия!

 20. Статията е с националистически акценти, затова срещу нея са насочени псувните на безродници и майкопродавци. Авторът често критикува остро соросоидите продажници и затъналите в далавери и лъжи „бизнесмени“ като прокопиев, ясно е защо дежурят наети да го псуват.

 21. Терминът „славяни“ е измислен едва през 16 век при хърватите. Върху него е изградена по-късно огромната лъжа на панславинизма от Русия. У нас няма нито едно доказателство за съществуване на каквито и да е славяни или подобни през 681. Имало е „склави“ – дума която означава „роби“ и с която ромеите са наричали траките.

 22. За траките си в грешка, драги Димо, не са били никакви „склави“, а етруски, а те са създали Рим и нагоре чак до Венеция, Милано и Комо още много селища. Тракийските легиони са били сред най-здравата съставляваща римските войски. Дали са няколко императори, сред които и самия Константин Велики, който преди да бъде въздигнат от преторианската гвардия е командвал двата най-силни легиона тракийските. Склави (доброволни роби и още едно значение – слуги) са наричани бродещи в равнинните пространства на Северна и Източна Европа племенни групи, често отиващи в пределите на империята да се наемат за черна работа, за да оцелеят в гладни години.По българските земи славяни, но под други тогавашни названия, се появяват едва през 10 век, писа проф. Г. Бакалов. Минавали са и по времето на Крум, но транзит към най-южните части на полуострова чак до Пелопонес. В нас българите преобладават тракийските гени, примесени с хунобългарски след скитосването в Азия и кръстоски с други племена и народи. Сигурно има и някакъв процент т. нар. славянски поради общуването с чехи, поляци и източни германци, сред тях някога е имало най-много склави.

 23. Много меко го е дал автора към проф. Пантев, този типичен представител на непатриотичната в мнозинството си университетска историческа общност.

 24. божидар Михайлов няма как да не се включи.Тоя долен извратеняк по традиция пише срещу Руско.Сигурен съм,че ако трябва да избира измежду турското и Руското ще избере анадола.Къде е била майка му като го е раждала?Сигурно жената цял живот се е проклинала,че го е родила

 25. Izkluchitelen analiz visokointeligenten i mydro mislesht avtor, tazistatia e sigurno nai dobrata po temata ot golemia diplomat istorik i uchen Simeon Radev do den dneshen -pozdravi za avtora

 26. Дарко,Дарко да сравняваш този подмазвач с най.
  прочутия български дипломат,стрител на съвременна България , показва твоето интелектуално ниво. Това, че пишеш на латиница не те прави по-високо от рабфаковеца написал тази
  статия. Той нещастника се надява руския слуга- президента и руския шпионин вдъхновителя на
  БСП-то Решетников да му обърнат внимание за да може да лиже повече.

 27. Цензоре Цензуре, ти чете ли статията, или само видя кой я писал. Ами това е статия от 2016г. и още е актуална, дори по актуална. АЛО ТРУД – БЛАГОДАРЯ, МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ. Има защо, човек – и след някой друг век, да чете вестник от Вас. А аз чак сега чета статията на един достоен българин.БРАВО на него. Винаги съм казвал, че ако Ватикана, или КГБ публикуват всичко, което знаят за БОГарите, то с тъй наречените „руснаци“ все прегърнати ще ходим… щях да забравя, и македонците. Поздрави и до всички коментирали статията, с някой малки изключения. Ако Папата нещо подобно е пошепнал на Бойко, вярвам, че съвсем подготвен ще отиде при Путин, в края на месеца, и ще има всеобщ добър резултат. Но какво му трябваше да ходи при сорос порошенков…в покрайнината на Русия?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.