На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

България има предпоставки за силна и работеща минна индустрия

Снимки: Пламен Стоименов

Проф. дтн инж. Цоло Вутов, председател на НТС по МДГМ:

България има всички предпоставки за успешно и устойчиво развитие на минната индустрия. Един от факторите за това е достъпът до високи технологии. България като пълноправен член на Световния минен конгрес от 1965 г. чрез Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и активно участие в световните минни форуми има възможност за контакти и обмен на добри практики. Основната тема за разискване на проведения 25-ти Световен минен конгрес през юни т.г. в Астана, Казахстан под мотото „Иновационното предимство – стъпка напред към минното развитие“ бе да се намерят начини за взаимно сътрудничество между страните, за да се следва пътя на устойчивото развитие.

През последните години в българската минна индустрия са направени инвестиции от над 4 млрд. лв. в иновации и ново оборудване, както и в дейности по опазване на околната среда и повишаване квалификацията на кадри. Други приоритети на минната индустрия са ефективното управление на риска и използването на информационни технологии, важни са също здравето и безопасността на работещите в тази област. В компаниите от бранша постоянно се разработват и обновяват серия правилници за безопасност на труда. Всичко това е възможно с усилията и екипната работа на високо образован и мотивиран персонал. Именно днес, на нашия професионален празник, фокусът трябва да е насочен към човешкия потенциал, без който не бихме могли да стигнем тези високи постижения в минерално-суровинния отрасъл.
На 18 август – денят на Успение на Св. Иван Рилски, на нашия професионален празник, всички ние имаме основание да празнуваме и с гордост да отбележим направените през изминалата година постижения. „Заветът на Св. Иван Рилски“ е уникален документ, мерило за националното ни самосъзнание, в който съществуват пасажи актуални и днес. От всички мъдрости, които този светец ни е оставил, на всеки наш празник звучи неговия завет: “Бъдете единни, имайте мир помежду си”.

Желая на всички заети в минно-добивната индустрия здраве и благополучие, на ветераните от бранша – дълголетие, а на младата смяна – много ентусиазъм и възможности за научна и професионална реализация в страната.

Честит празник!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нищо не разбира тоя… де е гуруто на демокрацията с ценностите, проваленият некадърник филип димитров, да му обясни, че е точно обратното?

  2. Доходите от тези мини за българския народ ли ще са или за чужбина ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.