България иска свобода за доктор Димитров (обзор)

Версия: Плъха е имал съучастник, носил пистолет

Прокуратурата решава утре дали да пусне рентгенолога, или да поиска от съда да му наложи „задържане под стража”

“Свобода за доктора!”, “Смърт за Плъховете!” С тези скандирания над 3000 гневни граждани преминаха по улиците на Пловдив. Протести в защита на д-р Иван Димитров имаше пред Съдебната палата в София, Стара Загора и Варна. В тях се включиха предимно хора, страдали от години от терора на престъпниците, бездействието на властите и вратичките в закона, които позволяват на рецидивистите да тормозят мало и голямо.

Както писа “Труд”, д-р Димитров, рентгенолог от Окръжната болница в Пловдив, бе задържан за 72 часа в ареста. Той бе обвинен за умишленото убийство на осъждания 9 пъти крадец Жоро Джевизов, по прякор Плъха. Трупът на серийния обирджия бе намерен на 2 март призори върху капака на автомобил близо до сградата на Областната управа. Оказа се, че същата нощ Плъха е разбил гаража в двора на къщата на медика. Стопанинът чул шум и излязъл навън, крадецът го нападнал и наръгал с нож в крака и ръката. При самозащита д-р Димитров стрелял по него. Без да знае, че го е ранил смъртоносно, лекарят се прибрал вкъщи и призори отишъл на работа. Днес не стана ясно дали и кога е съобщил за среднощния инцидент.

Хилядите протестиращи вече два дни са категорични, че докторът е защитил с оръжие своя живот, семейството си и дома си. Действал е в условията на неизбежна отбрана и изобщо не бива да бъде подвеждан под наказателна отговорност. До момента обаче не е известна официална позиция на полицията и прокуратурата в Пловдив. 72-часовото задържане на лекаря изтича в 17, 40 ч утре и дотогава прокуратурата трябва да реши дали да го пусне под парична гаранция или с мярка “подписка”, или да поиска от съда да го задържи за постоянно под стража.

До момента не е ясно и какви са оръжията и дали са намерени от разследващите. Става дума и за пистолета, използван от д-р Димитров, и за ножа, с който той е бил наръган от Плъха. Има версия, че крадците са били двама, но вторият до момента не е разкрит и задържан. Не се изключва именно той да е носел огнестрелното оръжие, което лекарят да е изтръгнал от ръцете му и да е стрелял по Плъха, който го е нападнал с ножа. Другата вероятност е, че докторът е държал вкъщи незаконен пистолет, за да се пази от крадци, след като 3 пъти къщата и гаражите са били обирани.

Днес в шествието и митинга в Пловдив се включиха приятели и колеги на д-р Димитров, както и фенове на местните отбори “Ботев” и “Локомотив” и таксиметрови шофьори. Под звуците на “Боят настана” и “Шуми Марица” те преминаха в шествие от Второ РПУ до паметника на Съединението, където е и сградата на прокуратурата. Те обявиха, че ще протестират всеки ден, ако докторът не бъде освободен, за да се прибере при семейството си. Депутатът от “Атака” Павел Шопов, който е пловдивчанин, каза, че 3 пъти го обирали и 2 пъти е гонил крадци по улицата и ще настоява президентът да помилва д-р Димитров.

Няколкостотин столичани се събраха около 16 ч пред Съдебната палата и пуснаха подписка в защита на д-р Димитров. Хората спряха движението на трамваите по бул. “Витоша”, а после блокираха и кръстовището по бул. “Ал. Стамболийски”. Протестите в Стара Загора и Варна започнаха в 17 ч и продължиха и след редакционното приключване на броя.

 

Де юре

Убийството при неизбежна отбрана не е престъпление

По-ниско наказание за афектиран стрелец

Наказуемо е убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана (чл.119 от НК), коментираха юристи във връзка с казуза за Доктора и Плъха. Когато престъплението е извършено в условията на неизбежна отбрана деянието не е обществено опасно, тоест не е престъпление (чл.12 ал.1 НК).

Понятието “неизбежна отбрана” е дефинирано в чл. 12 от НК: “...за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.”

Съгласно чл.12 (3), който влезе в сила от 13 октомври 2006 г., няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Според юристите от тези разпоредби може да се направи извод, че ако Доктора е прострелял Плъха в момента на нападението, се касае за деяние при неизбежна отбрана, което не е наказуемо. Ако обаче прострелването е извършено, след като Плъха е преустановил нападението и е хукнал да бяга, не е налице неизбежна отбрана. Може обаче да е налице убийство в състояние на афект, тъй като Доктора едва ли е запазил спокойствие след схватката с крадеца. Предвиденото наказание при тази хипотеза е в по-нисък размер.

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки:

Въоръженият мъж е свободен мъж

“Частната собственост е неприкосновена и тази неприкосновеност трябва да бъде пазена от закона. Многократно сме настоявали за разширяване на пределите и обхвата на неизбежната отбрана в Наказателния кодекс, както и за чувствително облекчаване на режима за носене на оръжие. Въоръженият мъж е свободен мъж”. Това обяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. През тази седмица ВМРО ще инициира обществен дебат за разширяване института за неизбежна отбрана.

 

Случаите „Опиц” и „Минасян”

Иконописец лежа 2 г. и 3 месеца в затвора

Иконописецът Йордан Опиц изтърпя 2 г. и 3 месеца в затвора за убийство на крадец наркоман, влязъл да краде в кооперацията му в София. Присъдата на художника бе 5-годишна, но той работеше като изографиса олтара на общежитието в Казичене и бе освободен предсрочно за примерно поведение. В този казус от 2007 г. прокуратурата доказа, че Опиц е превишил пределите на неизбежна отбрана, тъй като в момента на стрелбата крадецът е бил клекнал на земята. Освен това иконописецът бе гърмял с газов пистолет, преработен в боен и бе подведен под отговорност и за незаконно притежавано огнестрелно оръжие.

10 години по-рано – през 1997 г., столичният бизнесмен Еди Минасян простреля смъртоносно крадец, опитал се да задигне автомобила му. Минасян улучи от около 30 метра нападателя, въпреки това бе оправдан. По онова време законът даваше право на самоотбрана при защита на собствеността, но по-късно тази норма бе отменена от Конституционния съд.

 

 

За рожден ден

Чакат утре татко си като подарък

“Още съм в шок, за секунди ни се преобърна живота”, разказа Жулиета Димитрова, съпругата на д-р Димитров. Тя отказа да говори каквото и да е за фаталната нощ, преди да са се произнесли разследващите. Тя и двете им момиченца на 6 и 2 години и половина спели и съпругата е благодарна, че мъжът й ги е защитил. Поради това, че докторът дава нощни дежурства или излиза много рано сутрин на работа, той спи в отделна стая. На сутринта Жулиета и съпругът й се чули за кратко по телефона, но тя не е видяла да е бил ранен, нито са говорили по-подробно.

“Децата не знаят какво се случва, освен по-голямата, която ме пита къде е татко й и аз й казвам, че е зает и има много работа. Утре тя има рожден ден и аз се надявам съпругът ми да се прибере и тя да получи за подарък татко си”, добави през сълзи Жулиета.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България