България, Испания, Италия и Англия почват заедно

България, Испания, Италия и Англия почти сигурно ще рестартират в един ден футболните си първенства. Въпросът е пандемията с коронавирус да се развива по същия позитивен начин, както досега. Навсякъде мачовете ще са без публика.

БФС обяви намерение с две дати - 5 и 12 юни, като втората е по-вероятна. Спортният министър Красен Кралев издаде заповед, с която родните отбори могат да започнат тренировки от петък. В следващите дни всички футболисти трябва да минат на PCR тестове за коронавирус. Окончателната дата за старт на сезона ще зависи от подготовката на отборите. Целта е да се избегне до минимум риска за футболистите.

За първи път Испания, една от най-тежко ударените от коронавируса европейски страни, вече конкретизира своя план - на 12-и трябва да е първият двубой от Примера дивисион. Двете страни си приличат по още едно нещо, което не зависи от пандемията - мачовете са в различно време по желание на телевизията и се излъчват директно. Разбира се, без последните два кръга, когато трябва да се избягват вероятности за уговорки.

"Вирусът още е тук, но можем да започнем - обяви Хавиер Тебас, шеф на испанската лига. - Разбира се, изключително важно е как се развива пандемията. Правителството има последната дума."

12-те кръга в първенството трябва да се изиграят за 5 седмици. Между тя е и финалът за Кралската купа между баските отбори "Реал Сосиедад" и "Атлетик". В понеделник последен тренировки на отделни групи започна 13-кратният европейски шампион "Реал".

Решението в Испания бе обявено няколко часа, след като медиите разпространиха информацията, че в двете професионални дивизии има пет потвърдени случая на коронавирус. два от тях са в "Бетис".

"Нямаме търпение за футбол", възкликна Серхио Рамос, капитанът на "Реал".

Допитване във висшите етажи на властта във Великобритания сочи, че футболът трябва да се поднови възможно най-бързо. И също датата 12 юни е поставена като кръстопътна. До снощи клубовете преговаряха при какви условия може да се случи. Ябълката на раздора е идеята да се играе на няколко неутрални стадиона, срещу която роптаят борещите се за оцеляване тимове.

Италианските отбори също тестват масово играчите си и последните информации за рестарт на Серия А също сочат към датата 12 юни. Засега на Апенините са най-внимателни с прогнозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ