Арестуваха грък, пакетирал и продавал незаконно кафе на едро

Десислав Чуколов: АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16

Кола блъсна диво прасе на пътя София-Варна край Търново Движението в района е затруднено

Евакуираха самолет на „Шереметиево“ заради странен мирис и задимяване в пилотската кабина Осем души са пострадали

Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца

Теменужка Петкова уволни трима шефове в БЕХ Новият изпълнителен директор на енергийния холдинг е Жаклен Коен

Борисов подкара катер във Варна (ВИДЕО) Добре е, че икономиката тегли напред, за да можем да отделяме средства за модерна техника, заяви премиерът

Вулканът Етна се активизира

Парламентът удължи работното си време до приемане на точките, свързани със сделката за F-16

Министър Горанов: Имам доверие за всичко на директора на НАП, освен за информационната сигурност

Домашен арест и обвинение за рецидивист, крал халва Апашът е рекордьор са 20 криминални и съдебни регистрации

БСП настоява премиерът Борисов да присъства на дебатите за F-16

Велизар Енчев за определението „северномакедонци“: Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Евтим Костадинов, баща на арестувания зам.-шеф на фонд „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията, земеделието, образованието, отбраната и борбата с тероризма

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Аман с министъра на външните работи и на емигрантите на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади. Двамата първи дипломати се договориха двете приятелски държави да засилят сътрудничеството си в областта на търговията, земеделието, образованието, туризма, отбраната и борбата с тероризма, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Кралство Йордания е ключов партньор на България в региона на Близкия изток и Средиземноморието. Приветстваме усилията на крал Абдула Втори за поддържането на мира и стабилността в тази част на света“, изтъкна министър Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че сътрудничеството в отбраната и противодействието на тероризма между двете държави е отлично и изрази желание съвместната работа между правоохранителните органи да продължи в борбата с транснационалните престъпни групи и трафика на хора. В тази връзка приветства и т. нар. Процес от Акаба, чиято основна цел е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход.

Двамата министри изразиха желание да бъдат създадени още по-добри връзки между бизнеса от двете страни, с което да бъде насърчена търговията и да бъде възстановено сътрудничеството в области като земеделието, тъй като България дълги години е изнасяла селскостопанска продукция за Хашемитското кралство.

Екатерина Захариева призова и за по-засилен образователен обмен, тъй като в момента само 22 йордански студенти се обучават в български вузове, а традиционно страната ни е била предпочитана от много студенти от кралството, които днес са уважавани специалисти в родината си, особено лекарите с различни специалности.

Двамата обсъдиха и как да увеличат туристите от двете страни, като приветстваха откритите директни полети между София и Акаба. Министрите обсъдиха и редица въпроси от актуалния политически дневен ред, включително и ситуацията в Сирия. В Йордания се намират над 1 млн. бежанци от Сирия. България вече предостави 200 000 евро по Фонда MADAD като помощи за бежанците в съседните на Сирия страни. По Механизма на ЕС за бежанците в Турция България се е ангажирала с предоставянето на 5,9 млн. евро за периода 2016-2019 г.

На срещата Захариева постави и въпроса с д-р Недка Кънева, чиито две деца са задържани в Йордания под грижата на родителите на нейния съпруг с двойно гражданство. С казуса се ангажира лично и кралят Абдула Втори.

Министърът на външните работи и на емигрантите Айман Ал-Сафади прие да посети България в началото на следващата година. Той е бивш журналист, бил е говорител на мисията на ООН в Ирак, директор по комуникациите на Кралския Хашемитски съд, изпълнителен директор на йорданския Комитет за радио и телевизия, бил е съветник по медийните въпроси на йорданския крал Абдула Втори и говорител на правителството. Айман Ал-Сафади е и съпредседател на Съюза за Средиземноморието.

Йордания е създадена като подмандатна територия на Великобритания през 1921 г. с решение на Конференцията в Сан Ремо, а получава независимост през 1946 г. На 9 октомври 1964 г. е публикувано съвместно комюнике, с което се установяват дипломатически отношения между България и Йордания. През 1968 г. се открива българска дипломатическа канцелария в Аман, която прераства в посолство.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.