България и Япония ще организират двустранен бизнес форум по време на Фестивала на розата през 2017 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и Хисаюки Фуджии, парламентарен заместник-министър в Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония

България и Япония ще организират двустранен форум за насърчаване на взаимния туристопоток, в който ще вземат участие представители на държавната администрация и бизнеса от двете страни. Планира се той да се проведе по време на Фестивала на розата през 2017 г. За това се договориха министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и Хисаюки Фуджии, парламентарен заместник-министър в Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония, съобщавата от Министерство на туризма.

България е популярна сред японските туристи основно с розата и киселото мляко и това трябва да бъде използвано за представяне и на другите форми на туризъм, посочи Хисаюки Фуджии. Според министър Ангелкова организирането на бизнес проява по време на Фестивала на розата ще бъде възможност както да се покаже това уникално събитие на повече японски туроператори, така и да се представи огромното културно-историческо наследство на страната ни.

„В долината на розите са съсредоточени и някои от най-емблематичните и впечатляващи обекти на тракийската култура, които също трябва да бъдат показани на японските туристи“, допълни тя. Заместник-министър Фуджии подкрепи инициативата и се ангажира да съдейства за нейното реализиране.

Двамата се обединиха около мнението, че откритият преди дни туристически информационен център на България в Токио е важна крачка за активизиране на взаимния туристопоток. Страната ни традиционно се представя и в най-голямото японско изложение за туризъм - Expo JATA, което също я прави добре позната на техния туристически пазар. Българинът Калоян Махлянов-Котоошу, също е допринесъл много за популяризирането на България в страната на изгряващото слънце, стана ясно по време на срещата.

Япония е в топ 50 генериращи пазари за българския туризъм. През 2015 г. страната ни е посетена от общо 12 362 японски граждани. За периода януари-август 2016 г. сме посрещнали 9 263 японски туристи, което е 16.5 % увеличение спрямо същия период на 2015 г.

Коментари

Задължително поле