България може да се реиндустриализира за 5-10 години, заяви министър Росен Карадимов

Росен Карадимов

Сигурен съм, че влезем ли в eврозоната и при настоящите данъци, ако имаме стабилно управление, при това образовано поколение, което имаме, за пет -десет години България може да се реиндустриализира. Ако имате голи поля, земеделска земя, а не индустриални паркове това няма как да се случи. Държавата трябва да акумулира национален ресурс и да продължи два пъти по-мощно тази политика (свързана с изграждането на индустриални зони, бел. ред). 

Това каза служебният министър на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов при посещението си в Индустриалния парк в Шумен, пред БТА.

Миналата седмица бях в Стара Загора, Бургас и Сливен. Идвам от Търговище, днес сме в Шумен, а утре – в Свищов, отбеляза служебният министър на иновациите и растежа, като припомни, че одобрени за финансиране са общо 11 индустриални зони и паркове в страната, основно в Северна България, които получават безвъзмездно 207 млн. лв. 

"Забележете, в тази програма имаше нещо много разумно. Парковете в Северна България на самия старт на състезанието имаха бонус заради това, че са в тази част на страната и това беше пример за разумна политика, пример за кохезия, за опит да се преодолеят регионални дисбаланси", посочи Карадимов. По думите му очевадна е регионалната диспропорция, липсата на адекватна инфраструктура, като ключово според него за тази част на страната е изграждането на автомагистрала "Хемус". Безвъзмездна помощ към Северна България е насочена с цел "да може поне частично да бъдат компенсирани тези липси, които в момента съществуват". 

"Сигурен съм, че влезем ли в еврозоната и при настоящите данъци, ако имаме стабилно управление, при това образовано поколение, което имаме, при тези уникални млади хора, които имаме с математика, компютри, софтуер, за 5-10 години България може да се реиндустриализира. Ако имате голи поля, земеделска земя, а не индустриални паркове това няма как да се случи", заяви Карадимов. 

"Държавата трябва да акумулира национален ресурс и да продължи два пъти по-мощно тази политика. Ако Европа е дала 207 млн. лева, България трябва да даде 500 млн. и това ще бъдат пари, които са дадени за нещо разумно, за нещо, което ще промени България", каза в заключение той. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции