На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 януари 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

България подписа ключово споразумение за околната среда

Снимка Пламен Стоименов

Програмно споразумение за финансиране по програма „Околна среда и изменение на климата“ подписаха преди минути България и страните донори Исландия, Норвегия и Лихтенщай, предаде репортер на „Труд“. Страната ни ще получи 30 милиона лева, като програмата е по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„За мен е изключително удоволствие заедно да сложим началото на стартирането на първата програма, финансирана по финансовият механизъм на България за новият период 2014 до 2021 г. с програмен оператор МОСВ“, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на церемонията. Подписването стана по време на Неформалния съвет на екоминистрите от ЕС, който се провежда днес и утре в НДК.

„Новата програма си поставя за цел чрез предоставения ресурс от 30 млн. лв. и половина да изпълни мерки по прилагането на важни политики в областта на управлението на отпадъците и адаптацията към климатичните промени“, каза още Димов.

По думите му ще бъде направено и естествено надграждане на постигнатите резултати в областта на екосистемните услуги и управлението на морските води.

Министърът е на мнение, че финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство е затвърдил позицията си на основен финансов инструмент, подпомагащ националната политика в областта на водите. Димов благодари на страните донори- Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за приноса към България в посока реализиране на ключови проекти.

Нено Димов съобщи, че подписването на споразумението за програма „Околна среда и изменение на климата“ не е само правен акт, а е „израз на изграденото доверие между страните донори и МОСВ, на доброто сътрудничество, на високата добавена стойност, на постигнатите резултати през предходните програмни периоди“.

Според него споразумението е „гарант за желанието да продължим да работим заедно в постигането на високи екологични стандарти в грижата за околната среда.“

Димов припомни, че за периода 2007-2009 г. по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство са успешно изпълнени 9 проекта в сектор „Околна среда“ на обща стойност над 8 млн. лв.

Меморандумът за разбирателство за периода 2009-2014 между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия пък е бил естествено продължение на съвместното партньорство и усилия, като е осигурен финансов ресурс в размер на 36 млн.лв. за реализацията на 38 проекта. Те са по две програми в областта на интегрираното управление на морските и вътрешните води и на биоразнообразието и екосистемите.

Изпълнението на програмите е подпомогнало МОСВ при прилагането на политиките за управление на водите и интегрираното управление на ресурсите от морските и вътрешните води, както и за подробен мониторинг на морските води.

Постигнатите резултати от част от проектите са допринесли за актуализиране на програмите от мерки, заложени в плановете за управление на речните басейни.

Министър Димов каза, че е било поставено началото на система за ранно предупреждение за риск от наводнения на някои от уязвимите общини в България. Разработена е и уникална за региона информационна система за интегрирано управление на крайбрежните зони и превенция и преудоляване на последствията от нефтени разливи.

„Националната геоинформационна система за управление на водите като един от най-важните инструменти в сектора беше изцяло актуализирана“, каза Димов. И добави, че са обучени над 600 доброволци по наблюдение на биоразнообразието и въвеждане данни в информационната система в сектора.

Министърът обясни, че е изработен и интегриран нов модел за инвазивните чужди видове и екосистемните услуги в Националната информационна система за наблюдение на биоразнообразието. Изградена е и национална методология за биофизична оценка на екосистемите у нас и съставените от тях услуги. Картирани и оценени са всички 9 типа екосистеми в България и екологичните услуги. които тя представя в съответствие със стратегията за биоразнообразие на ЕС 2020.

Създадени са и проекти за стратегически нормативни документи.

„Ефективното управление на екологичното богатство на България, което оставя страната ни на водеща позиция по отношение на водните ресурси и биоразнообразието, все повече изисква устойчиво използване на екосистемите, осигурявщо в оптимална степен сегашните и бъдещите поколения“, заяви Нено Димов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. браво на боко!
    нишо общо с риформаторите на дедо или експертите на нинова…

  2. Komunisticheski kuhi lozungi ! Ne sa li im lekuvali phenylketonuriata ovreme ?! Kazhi tochno kade shte otidat tia pari za ,upravlenie’ na vodite i vetrovete, na shumite i livadite ?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.