България следи климатичните промени на Антарктика

За пръв път беше монтирана мареографска станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво

Български учени за първи път е могат да изследват климатичните промени на Антарктика. Това става възможно, след като беше монтирана мареографска станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво, което е количествен показател за промените в климата. Проектът е част от изпълнението на Националната антарктическа научна програма вчера, съобщи лично ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев от базата ни на остров Ливингстън.

Получените резултати от новата мареографска станция за глобалното затопляне ще бъдат интерпретирани от доц. Борислав Александров. „Поставянето на станцията на 3.5 метра под повърхността на Южния океан, при силен ледоход, изискваше голям професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак”, коментират от базата ни на Антарктика.

Вече започна предаването на данни в реално време от сеизмичната станция, изградена близо до ледник Перуника. Това ще позволи на гл. ас. Гергана Георгиева и физика Васил Гурев да проследят динамиката в движението на топящите се ледници в условията на променящия се климат.

Заснемането на ледената повърхност с дрон от физика Олег Василев ще представи фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България