България стана първата страна в ЕС, екстрадирала корумпиран китаец в родината му

Екстрадираният от България китаец Яо Цзинци при пристигането в родината му.

България е станала първата страна в ЕС, екстрадирала китайски гражданин в родината му.

Китай е екстрадирал за първи път заподозрян за корупция от страна на държава-членка на Европейския съюз, съобщиха местните власти, пояснявайки, че става въпрос за китайски държавен служител, издирван за вземане на подкупи, пише Reuters.

Агенцията пояснява, че до момента Пекин има ограничен успех в сътрудничеството със Запада, включително САЩ, Австралия и Канада, където пребивават голям брой издирвани в родината си за различни престъпления китайци. Основната причина за това е, че западните държави виждат липса на прозрачност и справедлив процес в китайската правосъдна система.

В кратко комюнике на Националната надзорна комисия се казва, че Яо Цзинци е бил екстрадиран в Китай с помощта на България. „За пръв път екстрадирахме успешно от държава членка на ЕС бюрократ, заподозрян в престъпления по служба“, гласи съобщението.

Яо е бил представител на местните власти в окръг на източната провинция Чжъцзян. Той е избягал от страната през декември 2005 г., след като бил разследван за вземане на подкупи.

Яо, който е бил обявен за издирване от Интерпол с червена бюлетина, е бил задържан от българската полиция на 17 октомври. Съд в София е одобрил след това екстрадицията му в Китай, се казва в съобщението.

Коментари

Задължително поле