260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Боил Банов: Културата винаги остава в световен мащаб като един от най-ниско финансираните сектори

Жена е пострадала при взрив на газова бутилка в апартамент в столичния квартал “Западен парк”

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Гласувах за нашите добри братски отношения

Самотна възрастна жена от село Дрен получи дърва и лекарства 78-годишната Баба Седефка е готова да върне добрината

Пълен пакет звезди в „Гринго“ Екшън комедия от Наш Еджъртън

Водач с тежки травми след катастрофа край Търново

Герджиков атакуван два пъти от телефонни измамници Искали му 20 хил. лв., иначе щели да убият жена му и него

Емил Димитров: Най-много корупционни практики има при горивата

Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

Българи впечатляват с 3D мапинг по цял свят

Шоуто по случай Деня на Европа преобрази Националната художествена галерия на 9 май

Те събарят сгради пред очите ви и ги изграждат отново за секунди. Не са строители, а майстори на светлината и технологията 3D мапинг, която превръща всяка повърхност в екран на впечатляващ цветен спектакъл. На 9 май, по случай Деня на Европа и 10-тата годишнина от членството на България в ЕС, сцена на такова шоу стана фасадата на Националната художествена галерия – бившият Царски дворец в София. То продължи цели 13 минути и беше разделено на няколко части. Авторите му са група млади мъже от българското студио MP-STUDIO. Създадено през 2008 г. то има амбицията на пионер в 3D мапинга за Източна Европа. Оттогава екипът му е реализирал множество проекти в Европа и Близкия Изток.

“Работихме по това шоу около три седмици и половина”, разказа пред “Труд” Марин Петков, създател и главен изпълнителен директор на компанията, където освен него работят още 7 млади и кадърни българи. Първоначално се замислихме над това какво искаме да кажем. Решихме да построим спектакъла около няколко основни ключови думи, които олицетворяват ценностната система на ЕС, плюс някои неща в исторически план, които карат нас българите да се гордеем с произхода си, обясни Марин.

Той е на 33 години и не е семеен. Не е много склонен да говори за себе си, но споделя, че отдадеността на работата пречи на личния живот. “През годините съм се лишавал от дребни неща, които другите си позволяват обикновено. Аз съм работохолик и не мога да стоя без да върша нещо”.

Разказва за началото. “Първите проекти, които правихме, бяха за чест и слава с идеята да презентираме технологията. В България беше много трудно хората да си представят какво представлява този продукт. След като видяха първия мапинг, който направихме на фасадата на Народния театър, а после и на Паметника на съветската армия, започнаха да проявяват интерес към услугата. Българският пазар е добре развит технологично и днес подобно присъствие се изисква на всякакъв тип корпоративни събития”, казва шефът на MP-studio.

През 2015 г. с екипът му печелят първото състезателно издание на Фестивала на светлините в Берлин, където грабват и наградата на публиката. Днес нямат време за състезания и заради натовареността си са принудени да отклоняват покани.

Как се случват нещата чисто технологично? Противно на разпространеното мнение, технологията 3D мапинг не изисква задължително лазери. Използват се десетки на брой видео проектори с висока светлинна мощност, управлявани посредством специален софтуер, подготвен предварително за конкретното шоу.
Всеки проект на открито обаче трябва да се съобразява с условията на времето, особено когато светлината и електричеството играят основна роля. Питаме Марин Петков дали следи прогнозата на синоптиците преди всяко шоу и дали дъждът и другите атмосферни феномени пречат на екипа му. “И да, и не. В Белгия и Франция сме правили спектакли, които продължават три седмици и дори три месеца при променящи се метеорологични условия. Ако дъждът е силен, изображението става по-бледо, но понякога се получава красив холограмен ефект от водата”, обясни българинът.

Как се основава успешна компания

След като завърших в Германия “Информатика и мултимедия”, знаех вътрешно, че трябва да се завърна в България, защото вече знаех с какво искам да се занимавам, разказа Марин Петков. Както в целия технологичен бранш и тук липсата на квалифицирани кадри е основен проблем. “Сформирането на настоящия екип ми отне доста дълго време. И в момента търсим нови хора, но е много трудно да намерим подходящи кандидати”, оплака се шефът MP-studio.

Той и колегите му не се оплкват от липса на работа. Поръчките са толкова, че дори не им остава време да следят конкуренцията. “Не ни липсват поръчки. По-скоро сме доста натоварени – разкри младият ръководител – От време на време сверяваме часовниците си с други компании по света, с които си партнираме. Нашият пазар е ориентиран повече навън отколкото в България”. В момента екипът на студиото рботи по три проекта – за Ливан, България и Дубай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.