Българи тичат от летището за преглед след пътуване

ВМА и Инфекциозна болница приемат пациенти със съмнение за коронавирус

Важно е откъде идват и дали имат симптоми за болестта

Стотици паникьосани българи, прибрали се от чужбина, отиват директно във Военномедицинска академия (ВМА) за преглед. Притеснени от коронавируса идват от летището направо, за да ги видим и да им обясним какво да правят, разказа пред “Труд” д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра “Инфекциозни болести” към ВМА-София.

В болницата има специален кабинет, в който да бъдат прегледани и консултирани хора със съмнение за коронавирус. “Питаме ги откъде идват, през кои държави са минали и ги преглеждаме. Важно е дали идват от държава, в която има коронавирус и дали имат симптоми на заболяването. След това преценяваме дали да им бъде направен тест за вируса и дали да са под болнична или домашна карантина”, обясни още д-р Баймакова. Във ВМА-София има самостоятелна сграда, която е отделена за пациенти със съмнение с коронавирус.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в Инфекциозна болница в София също има отделен цял етаж, предвиден за пациенти със заразата. “Окръжна болница” и “Александровска болница” са определни като резерв. Освен това всички инфекциозни отделения в страната имат отделени места за пациентите с коронавирус.

Коментари

Задължително поле